Бившият проруски президент на Молдова Игор Додон благодари на Русия за съдействието в борбата срещу коронавируса и удължаването на споразумението за безмитна търговия за износители на селскостопански стоки.

Това написа написа Додон в профила си във Фейсбук след среща с Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президентския изпълнителен офис в Москва.

Додон очаква Молдова скоро да получи руската ваксина

Додон очаква Молдова скоро да получи руската ваксина

Общият брой произведени дози от "Спутник V" скоро ще достигне 2 милиона

"Изказах искрената си благодарност на Дмитрий Козак и на ръководството на Руската федерация за подкрепата на Молдова в нейната борба срещу разпространението на коронавирус и за даренията за нашите земеделски производители, засегнати от сушата", пише Додон.

Русия достави медицинска помощ на Молдова, като дари системи за тестване, лекарства и оборудване.

Освен това руското министерство на отбраната предложи самолет за доставка на голяма пратка лекарства от Китай. В допълнение, екип от руски здравни специалисти посети региона на Приднестровието, за да сподели своя опит в борбата срещу пандемията.

През 2020 г. близо 50% от посевите бяха повредени от сушата в Молдова.  Според официалната статистика общите щети се оценяват на около 60 милиона евро.

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

По време на церемонията Санду разкритикува правителството на Йон Чику

По-рано Русия насочи 275 милиона рубли (3,708 милиона долара) към Молдова като помощ за земеделските производители.

Припомняме, че проевропейски настроената Мая Санду вече встъпи в длъжност като президент на Молдова. Те заяви по-рано намерение да уреди въпроса за Приднестровието с Русия. 

Ден преди това, по време на съвместен брифинг с Игор Додон, който приключи президентския си мандат, премиерът Йон Чику обяви решението си да подаде оставка, за да даде възможност за преформатиране на правителството и парламента след президентските избори, за което настоява опозицията.

От своя страна Додон предложи новият президент да сформира временно правителство, което да управлява ситуацията до предсрочни избори. Според него Санду ще трябва да преговаря с парламентарните партии, за да обсъди план за разпускане на законодателната власт, както и функционирането на правителството по време на преходния период. Санду се обяви за провеждането на предсрочни парламентарни избори, без да се формира временно правителство след оставката на кабинета на Йон Чику.

Санду се обяви за споразумение 5+2 за Приднестровието

Санду се обяви за споразумение 5+2 за Приднестровието

След призива ѝ към Русия да се изтегли

Припомняме, преди две седмици хиляди протестиращи се събраха в столицата на Молдова с искане за оставката на правителството и предсрочни парламентарни избор.