Еквадор не планира да преговаря с британското правителство от името на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за ситуацията му в посолството в Лондон.

Асандж съди Еквадор за нарушаване на основните му права

Асандж съди Еквадор за нарушаване на основните му права

Въпреки че страната му предостави убежище през 2012 г.

Това съобщи външният министър на латиноамериканската държава Хосе Валенсия в интервю за "Ройтерс".

Валенсия отбеляза, че единствената отговорност на Еквадор е да се грижи за доброто физическо състояние на Асандж, след като австралиецът предприе съдебни решения срещу латиноамериканската държава заради нови условия в посолството.

Асандж с частичен достъп до интернет

Асандж с частичен достъп до интернет

Но срещу правила, които трябва да спазва

"Еквадор няма отговорност да предприема други допълнителни стъпки. Ние не сме адвокати на господин Асандж, нито сме му представители пред британското правителство. Това е въпрос, който трябва да бъде разрешен между Асандж и Великобритания", добави министърът.

Грег Барнс, австралийски адвокат, който съветва Асандж, коментира, че развитието по случая в последно време показва необходимостта правителството на Австралия да се намеси в помощ на "един от гражданите си, който е изправен пред реална опасност".

Еквадор: Асандж е бежанец

Еквадор: Асандж е бежанец

Основателят на "Уикилийкс" няма да е съветник

Преди Еквадор поддържаше диалог с британските власти за ситуацията на Асандж, който е в еквадорското посолство от 2012 г.

Валенсия отбеляза, че е "разочарован" от решението на основателя на "Уикилийкс" да внесе жалба в еквадорски съд заради нови условия по време на пребиваването му в дипломатическата мисия. Сред тях са да си плаща сметките за здравеопазване и телефон, както и да чисти след котката си.

Асандж вече не е главен редактор на "Уикилийкс"

Асандж вече не е главен редактор на "Уикилийкс"

Няма достъп до интернет и това затруднява работата му

"Няма задължение в международните споразумения Еквадор да плаща за неща като прането на Асандж", добави министърът.

Еквадорският президент Ленин Морено коментира, че предоставеното убежище няма да е вечно, но в същото време държавният глава изрази безпокойството си, че Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ.

Валенсия каза, че не е обсъждал ситуацията с правителството на САЩ.