Назначаването на Мартин Зелмайер за генерален секретар на Европейската комисия "може да бъде разглеждано като опит за преврат", също така носи риск от вреда върху репутацията на ЕС като цяло.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент по повод назначаването на Зелмайер за генерален секретар на ЕК по-рано тази година, информира ДПА.

Евродепутати искат разследване на "Чудовището" на Юнкер

Евродепутати искат разследване на "Чудовището" на Юнкер

Приближеният трябва са заеме поста генерален секретар

Острата резолюция бележи край на разследването на законодателния орган във връзка с назначаването на Зелмайер, което разбуни духовете в Брюксел.

Европейският парламент "съжалява", че назначението на Зелмайер през февруари е "извършено по начин, който провокира всеобщо раздразнение и неодобрение", подчертавайки, че процедурата "представлява риск за репутацията" на ЕС.

"Чудовището" на Юнкер с топ пост в ЕК

"Чудовището" на Юнкер с топ пост в ЕК

Брюкселския Распутин ще заеме поста на генерален секретар

Евродепутатите предупредиха, че решението "може да се възприеме като опит за преврат", което е възможно да прекрачва границите на закона.

Докато ЕП призова ЕК да бъде "по-отворена и прозрачна" в процеса по назначаване на служители, депутатите признаха, че трите основни институции на ЕС - парламентът, комисията и съветът, са "автономни" в политиката си.

Зелмайер, който работеше като началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от 2014 г., през януари подаде документи за поста заместник на генералния секретар с още един кандидат, който по-късно се оттегли.

Но минути след като ЕК потвърди, че го назначава на поста, Юнкер обяви, че тогавашният генерален секретар Александър Италианер се пенсионира. Шефът на ЕК поиска от еврокомисарите да подкрепят Зелмайер за поста генерален секретар.