Президентът на Турция Реджеп Ердоган представи първия 100-дневен план за действие на новия президентски кабинет в столицата Анкара, информира Анадолската агенция.

"Днес ние споделяме с вас нашия първи 100-дневен план за действие", каза Ердоган, представяйки целите на кабинета в президентския комплекс.

Турският лидер съобщи, че планират да обявят средносрочна програма до края на август.

"Започнахме да работим върху стратегически план за 2019-2023 г. и целта е да го завършим до края на ноември", изтъкна той.

Държавният глава разкри, че над 1000 проекта ще бъдат осъществени през първите 100 дни, но обяви, че най-важните в програмата са 400. По думите му 48 от 400-те са свързани с отбранителната индустрия.

Сред приоритетите е новият плавателен канал "Истанбул", който е част от поредицата мегапроекти на Ердоган. Каналът ще свързва Черно море с Мраморно море и Средиземно море. Той трябва да бъде завършен до 2023 г.

В областта на външната политика турският лидер съобщи, че страната увеличава дипломатическите си мисии от 163 на 240.

Коментирайки отношенията със САЩ, той заяви: "Очакваме нашите съвместни проекти със САЩ за Манбидж да не бъдат засегнати въпреки проблемите между нас". Турция и САЩ сключиха споразумение за изтегляне на кюрдските сили от сирийския град с цел стабилизиране на региона.

Турският лидер отбеляза, че целта на страната му е да се увеличи броят на сирийците в Турция, които са се върнали в Сирия до 250 000.

Той повтори, че ще продължат да подкрепят палестинския народ, който е обект на "незаконни и нечовешки" атаки от Израел.

"Изправени сме пред икономическа война. Не се тревожете, ще я спечелим", коментира той икономиката. Реджеп Ердоган призова гражданите да разменят чужда валута и злато за турски лири. Според него китайските, мексиканските, руските и индийските пазари ще станат приоритет за турския износ.

По отношение на енергетиката Ердоган съобщи, че Турция планира да развие вътрешен енергиен сектор. Плановете са Турция да изгради три ядрени централи.

В сферата на развитието турският лидер каза, че са планирани специални свободни зони в областта на технологиите, здравеопазването, образованието и други.

Най-важният въпрос от 100-дневния план е новото летище в Истанбул да заработи на пълни мощности до 29 октомври, обяви той. Летището се очаква да бъде едно от трите най-големи в света с капацитет 90 милиона пътници на година.