Европейската комисия стартира индустриален съюз за насърчаване на развитието на малки модулни реактори (SMR), които се смятат за по-безопасни и по-евтини от конвенционалните реактори, пише изданието "Наука и Бизнес".

"Комисията ще извърши цялата подготвителна работа с оглед стартирането на индустриалния алианс през следващите месеци", каза комисарят по енергетиката Кадри Симсон на Европейския форум за ядрена енергия в Братислава във вторник.

Малките атомни електроцентрали трябва да бъдат по-бързи и по-евтини за изграждане от големите, тъй като те ще бъдат стандартизирани проекти, които могат да бъдат произведени в мащаб и изпратени до обекта.

Няма действащи търговски SMR, но са планирани няколко проекта по целия свят. Американската компания NuScale Power има споразумение с румънската Nuclearelectrica за изграждане на клъстер от шест SMR на мястото на бивша въглищна централа, която може да бъде разгърната през 2029 г.

Тези планове са част от проекта Phoenix, план на САЩ за замяна на въглищни електроцентрали със SMR, с проекти в Чехия, Словакия и Полша, които също ще получат подкрепа за проучвания за осъществимост.

Европейските страни остават разделени относно ядрената енергия, но защитниците казват, че SMR могат да се използват в области като централно отопление, промишленост и производство на водород, където други нисковъглеродни алтернативи не са жизнеспособни.

"Има потенциал за ускоряване на навлизането на възобновяеми енергийни източници и декарбонизиране на трудни за намаляване на емисиите сектори", каза Симсон.

"Тези технологии могат също да задържат хората на работа в енергийния сектор, където други може да изчезват."

Тя каза, че разговорът около ядрената енергия в Европа се е променил през последните години в отговор на опасенията относно сигурността и достъпността на доставките на енергия, целите на ЕС за климата и необходимостта от "техническо лидерство и стратегическа енергийна автономия".

Комисията организира първия семинар на ЕС относно SMR през 2021 г., което доведе до предложение за европейско партньорство, включващо промишлени, изследователски и технологични органи и потенциални клиенти.

"Радваме се, че Европейската комисия сега дава пълната си подкрепа за тази ключова технология на бъдещето", каза Ив Десбазейл, генерален директор на търговската асоциация на NuclearEurope.

Франция иска да строи два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

Франция иска да строи два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

Денков обсъди възможности за сътрудничество с Париж в сферата на атомната енергетика

През септември евродепутатът Франц Богович представи проектодоклад, призоваващ за създаване на индустриално партньорство за SMR, като каза, че малките реактори също имат потенциала да доставят нисковъглеродна енергия в изолирани или отдалечени райони. Индустриалната комисия на Европейския парламент трябва да гласува доклада през декември.

"Онези държави-членки, които решат да разчитат на ядрената енергия като част от техния енергиен микс, трябва да могат да разположат SMR до следващото десетилетие и да използват потенциала за своите усилия за декарбонизация", каза Симсон в изявление.

Това ще бъде музика за ушите на ядрената индустрия, която призовава ЕС да запази технологичен неутралитет в зеленото си законодателство и да включи ядрената енергия в стратегията си за достигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.

Очаква се индустриалният алианс да се съсредоточи върху финансовата подкрепа за МСП, засилването на обучението, подкрепата за научните изследвания и иновациите и задоволяването на нуждите на енергоемките индустрии.

Също тази седмица пет индустриални и изследователски партньори се съгласиха да участват в международен консорциум за ускоряване на внедряването на SMR.

Към енергийните компании Ansaldo Nucleare (Италия) и Westinghouse Electric Company (САЩ) ще се присъединят изследователските центрове ENEA (Италия), SCK CEN (Белгия) и RATEN (Румъния), използващи олово като охладител.

Консорциумът ще започне с изграждането на малък реактор, за да демонстрира технологията в Мол, Белгия. Това ще бъде последвано от демонстратор на реактор ALFRED в Питещ, Румъния, "фокусиран върху техническата и икономическа осъществимост на бъдещи търговски SMR", каза SCK CEN. "Базираните на олово SMR имат много стабилна безопасност благодарение на концепцията за пасивна безопасност и предлагат предимството на по-ефективно използване на ядрено гориво и намаляване на дълготрайни радиоактивни отпадъци в подхода на затворен горивен цикъл."

Уестингхаус подписа меморандуми с наши компании за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Уестингхаус подписа меморандуми с наши компании за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

И други ядрени проекти в региона