Европейската централна банка обяви мащабна програма за изкупуване на облигации за 750 милиарда евро след спешната конференция на своя управителен съвет. Този ход е с цел да се предотврати нова финансова криза след пандемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".

Турция бори последиците от коронавируса с 15,4 милиарда долара

Турция бори последиците от коронавируса с 15,4 милиарда долара

Подпомага бизнеса с данъчни облекчения

В "Туитър" след срещата президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че възнамерява да използва всички инструменти за защита на еврото, тъй като няма ограничения за ангажимента си към единната валута.

"Няма ограничения за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите инструменти в рамките на мандата си.", каза тя.

Действието на ЕЦБ има за цел да намали лихвените проценти на държавните облигации, особено в страните, които са най-засегнати от кризата, като Италия, където за ден починаха около 500 души.

Изкупуването на облигации от ЕЦБ трябва да помогне на страните от еврозоната при издаването на нови заеми за плащане на програмите за подкрепа на кризата, които те стартират, тъй като трябва да поддържа лихвите на много ниски нива.

Пандемията от коронавирус може да затвори 25 млн. работни места по света

Пандемията от коронавирус може да затвори 25 млн. работни места по света

Ако видим координиран политически отговор на международно ниво, както се случи по време на световната финансова криза през 2008-2009 г., тогава ударът върху безработицата по света може да бъде значително по-малък

Програмата, известна като Пандемична програма за спешни покупки, ще продължи до края на годината. ЕЦБ заяви, че ще увеличи размера, действието или продължителността на програмата, ако е необходимо.

ЕЦБ се ангажира да играе в подкрепа на всички граждани и ще гарантира, че всички сектори могат да се възползват от подкрепящи условия на финансиране, за да помогнат за овладяване на шока. Това важи еднакво за семейства, фирми, банки и правителства, се казва в изявлението.

Бил Гейтс "предсказал" коронавируса и неговите последствия

Бил Гейтс "предсказал" коронавируса и неговите последствия

По време на конференцията TED през 2015 г., той говори за най-голямата глобална заплаха

Припомняме, че по-рано стана ясно, че пандемията от коронавирус може да предизвика световна икономическа криза и да затвори до 25 милиона работни места по света, ако правителствата не предприемат действия в защита на работниците.За това предупреди Международната организация на труда.

Според вирусолози, около 80% от населението може да изкара вируса. Ваксини и потвърдено лечение все още няма.