Партия Фатах на палестинския президент Махмуд Абас призова за демонстрации през следващата седмица, когато вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети Йерусалим, съобщава АФП.

Нарушавайки дългогодишна политика на САЩ, на 6 декември президентът Доналд Тръмп обяви решението си да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство в града. Ходът е осъждан от всички държави по света. Той предизвика и масови протести в мюсюлманския свят, както и смъртоносни сблъсъци между палестинци и израелските власти.

Абас вече обяви, че отменя среща с Пенс, който в сряда ще пристигне в Йерусалим. Палестинският лидер предупреди, че Вашингтон повече няма да има посредническа роля в израелско-палестинския мирен процес.

Фатах призова за ден на "протести" в сряда до Йерусалим и Стария град "срещу визитата на американския вицепрезидент и решението на Тръмп", се казва в съобщение на партията.

Статутът на Йерусалим е един от най-спорните въпроси в израелско-палестинския конфликт.

Междувременно хиляди палестинци присъстваха на погребението на двама души от четиримата палестинци, които бяха убити от израелските сили по време на петъчните протести на Западния бряг и в Ивицата Газа.

Присъстващите скандираха срещу Тръмп, а маскирани мъже стреляха във въздуха.

Трима убити и близо 200 ранени при сблъсъци в Газа, Йерусалим и на Западния бряг

Трима убити и близо 200 ранени при сблъсъци в Газа, Йерусалим и на Западния бряг

В мюсюлманския свят втора седмица се провеждат протести