Френското посолство в Пакистан съветва всички французи и компании временно да напуснат страната, след като антифренски протести с насилие парализираха голяма част от страната, информира АФП.

"Заради сериозни заплахи за френските интереси в Пакистан, французите и френските компании са съветвани временно да напуснат страната", се казва в имейл на посолството до френските граждани.

Франция скастри Пакистан заради коментари за френските мюсюлмани

Франция скастри Пакистан заради коментари за френските мюсюлмани

Френското външно министерство привика шарже д'афер на Пакистан

Дипломатическата мисия отбелязва, че това трябва да стане със съществуващите самолетни компании.

От месеци Пакистан е залят от антифренски настроения, след като президентът Еманюел Макрон изрази подкрепа за право на списание да публикува отново карикатури с пророка Мохамед, което се възприема като богохулство от мюсюлманите.

В сряда пакистанското правителство забрани екстремистка политическа партия, чиито лидер призова за експулсиране на френския посланик.

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Износът на Пакистан за Франция е $442 млн., а вносът е $420 млн. през 2019 г.

Саад Ризви, лидер на Tehreek-e-Labbaik Pakistan, бе задържан за няколко часа след отправяне на искането си. Хиляди негови поддръжници наводниха улиците в пакистански градове.

Двама полицаи загинаха при сблъсъци. Сили за борба с безредиците използваха водни оръдия, сълзотворен газ и гумени патрони, за да сдържат тълпите.