Германският министър на здравеопазването предупреждава, че ограниченията, предназначени да забавят разпространението на коронавируса, вероятно ще продължат през зимата, тъй като броят на новите инфекции остава висок, съобщава АП.

Здравният министър Йенс Спан заяви, че големите коледни партита или други социални събирания с над 10 до 15 души вероятно няма да бъдат осъществими. "Трябва да се справим заедно, за да преминем през тази зима като цяло с по-ниски цифри", каза той.

Центърът за контрол на болестите в страната, Институтът Робърт Кох, съобщи за 21 866 нови инфекции, което е около 1500 по-малко от рекорда, поставен през уикенда, но все още упорито високо.

Германия е във втората си седмица от четириседмична частична блокада, която има за цел да предотврати претоварването на здравната система. Ресторанти, барове, спортни и развлекателни съоръжения са затворени и са въведени нови ограничения за контакт, въпреки че училищата и магазините остават отворени.

Дори ако страната успее да намали броя на заразените, Спан заяви, че няма да може веднага да се върне към нормалност.

"Това означава, че от декември или януари няма да можем да продължим сватбени тържества или коледни партита, сякаш нищо не се е случило", каза той.

Коронавирус: Германия с рекордна смъртност от април

Коронавирус: Германия с рекордна смъртност от април

18 487 случая и 261 починали за денонощие