В добро настроение Франс Тимерманс гласува на изборите за Европейски парламент тази сутрин.

"Ще трябва да мисля за това", пошегува се кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия преди да влезе в изборната секция в училището Bernardinuscollege в град Херлен, където е завършил, предаде "Политико".

Холандия е зависима от ЕС, обяви Рюте и гласува

Холандия е зависима от ЕС, обяви Рюте и гласува

Премиерът на Холандия Марк Рюте се придвижи с велосипед до избирателна секция, където гласува на изборите за Европейски парламент

Снимка 424885

Източник: ЕПА

Тимерманс, облечен със сиво сако и розова риза, пристигна в секцията пеша. След като разговаря с жените в секцията, той влезе и пусна бюлетината, с което сложи край на продължилата няколко месеца предизборна кампания.

Днес холандците и британците първи гласуват на изборите за Европейски парламент, които ще продължат до неделя вечерта.

Холандия даде старт на изборите в Европа

Холандия даде старт на изборите в Европа

Страната на лалетата първа отвори изборните си секции

Много ученици в старото училище на Тимерманс днес вземат финалния си изпит и бившият външен министър на Холандия е изправен пред момент, който може да промени живота му. В момента Тимерманс е заместник-председател на Европейската комисия. Той се надява да оглави Комисията след изборите.

"За първи път гласувах за себе си, никога не съм го правил. В повечето случаи гласувам за първата жена в списъка, но днес, по едни или други причини, аз спонтанно поставих кръстче до името си", разкри холандският политик.

Неговата Партия на труда се нуждае от всеки глас. Според прогнози на "Политико" партията ще спечели само три места в Европейския парламент, въпреки че някои местни социологически проучвания й дават пет места.

Политическа криза помрачи евровота на Острова

Политическа криза помрачи евровота на Острова

На Острова ще изберат 73 евродепутати в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Като водещ кандидат на европейските социалисти, както и на Партията на труда, Тимерманс се безпокои не само за резултатите в Холандия, но и във всички останали страни членки на ЕС. Проучванията показват, че социалистите ще бъдат втори на Стария континент, а победата ще е за дясноцентристката Европейска народна партия, чиято кампания се води от германеца Манфред Вебер.

"Мисля, че е много непредсказуемо. Мисля, че консерваторите и социалдемократите са с изравнени позиции. Ще видим. Зависи от избирателната активност, зависи от желанието да се излезе и да се гласува. До неделя вечерта ще знаем", смята той.

Започва гласуването за Европейски парламент

Започва гласуването за Европейски парламент

От днес, 23 май до 26 май милиони европейци от 28-те страни членки на ЕС избират 751 евродепутати

Тимерманс разкри, че ако стане председател на Европейската комисия, основният му приоритет ще е борба с климатичните промени.

"Няма нищо по-важно от борбата с климатичната криза. Всичко останало е свързано с този проблем", вярва холандският политик.