Хиляди деца са жертва на сексуални посегателства от свещеници в Германия, пише германското списание "Шпигел", цитирано от "Дойче веле".

Комисия към Германската епископска конференция е проучила 3 677 случая на сексуално посегателство на национално ниво.

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Повече от 300 "хищници" сред католически духовници

В разследването са участвали университети в Гисен, Хайделберг и Манхайм. 1 670 свещеници са замесени в сексуален тормоз над деца в периода 1946-2014 г.

Докладът е изнесен на фона на появилите се по света разкрития за сексуално посегателство, извършвано от свещеници от Католическата църква. Папа Франциск се извини и обеща да подкрепи жертвите в търсенето на справедливост.

Жертвите в Германия предимно са били от мъжки пол и повече от половината са били на възраст 13 г. или по-малки. Всеки шести случай е свързан с изнасилване, а при ¾ от случаите жертвите и извършителите са се познавали чрез църквата.

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

В същото време епископи в САЩ обещаха в разследването да не участват религиозни лица

Авторите на разследването са предпазливи с крайните оценки, тъй като смятат, че може да има още неразкрити случаи.

Германският вестник "Цайт" пише, че на разследващите не им е било позволено да разгледат оригиналните архиви на църквата, а трябвало да разчитат на информация, предоставена от епархиите.

При много случаи документите, съдържащи информация за насилниците, са "унищожени или преправени", което затруднява да се направи реална оценка на мащаба на престъпленията.

Папа Франциск призова католиците да разобличат свещениците педофили

Папа Франциск призова католиците да разобличат свещениците педофили

Раните на жертвите от сексуалните насилия са без давност, пише папата

В проучването се предупреждава, че няма причина да се вярва, че сексуалното посегателство над малолетни в Католическата църква е нещо от миналото, тъй като престъпленията са продължили до 2014 г. - последната година от периода на разследване.

Междувременно от Ватикана съобщиха, цитирани от ДПА, че папа Франциск ще проведе световна среща с духовните лидери на Католическата църква за обсъждане превенция на сексуални посегателства над деца.

Срещата ще се проведе във Ватикана на 21-24 февруари.

През август доклад на голямо жури в американския щат Пенсилвания заключи, че Католическата църква системно е прикривала сексуални престъпления, извършени от 301 свещеници за период от 70 г.