Международната разследваща група Bellingcat разкри още три убийства, в които са замесени служителите на руските спецслужби, извършили опитите за отравяне на Алексей Навални, предаде "Свободна Европа".

Журналистът от Bellingcat Христо Грозев заяви пред "Ехото на Москва", че групата ще публикува информация за разкритията си през близките две седмици.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...

На 31 декември журналистът публикува със свободен достъп в Google Docs данни за маршрутите на агентите на руската Федерална служба за сигурност, участвали в опитите за покушение срещу Навални. В публикуваните документи се появяват две нови имена, освен участниците в 8-членната група, стояща зад отровителството. Става дума за Василий Калашников и Дмитрий Лазаревич от института по криминалистика на ФСБ. За всеки от десетте агенти са публикувани данни за маршрутите на придвижване, отправните и крайните точки, датите на пътуванията.

Фашизацията на путинизма е признак за неговия край

Фашизацията на путинизма е признак за неговия край

Коментар на руския наблюдател Александър Хоц...

Припомняме, на 14 декември беше публикуван доклад на Bellingcat и руското издание The Insider, подготвен съвместно със CNN и Der Spiegel, в който се се посочват извършителите на покушението срещу Навални, при което беше използвано веществото "новичок". Бяха посочени осем души от Института по криминалистика към ФСБ, които в продължение на няколко години са следили Навални. Като преки извършители се цитират имената на Олег Таякин (с фалшиво име Олег Тарасов), Иван Осипов (с фалшиво име Иван Спиридонов), Константин Кудрявцев (с фалшиво име Константин Соколов), Алексей Кривошчоков, Алексей Александров (с фалшиво име Алексей Флоров), Владимир Паняев, Михаил Швец (с фалшиво име Михаил Степанов). Като основни фигури в организацията на отровителството са идентифицирани полк. Станислав Макшаков, ген. Кирил Василиев, Владимир Богданов.

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо

На 21 декември самият Навални публикува в интернет запис на свой разговор с агента от ФСБ Константин Кудрявцев, от който става ясно, че служители на руските спецслужби са опитали да отровят Навални, като са нанесли токсичното вещество върху дрехите му. При разговора Кудрявцев не е знаел, че на телефона е Навални, и е смятал, че се отчита пред висшестоящ служител на ФСБ. От ФСБ заявиха, че записът е фалшив - не бяха предоставени доказателства за това.

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Руският опозиционер обяви, че това е медицинското доказателство за отравянето му