Парламентът на Азербайджан реши днес на извънредно заседание да обяви военно положение в някои градове и райони, съобщи ТАСС. Решението на парламента трябва да бъде одобрено до 48 часа от президента.

Припомняме, че тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци сепаратистки район. Бе съобщено за въоръжени сблъсъци по границата на района с противоречащи си съобщения от двете страни за жертви и нанесени щети.

По-рано днес Армения обяви военно положение и всеобща мобилизация.

Бившите съветски републики Азербайджан и Армения отдавна са в противоречие поради териториални спорове, особено по отношение на региона Нагорни Карабах.

България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

От МВнР призовават двете страни да възобновят диалога помежду си

Нагорни Карабах, макар и международно признат като част от Азербайджан, се контролира от арменски сепаратисти, известни също като така наречената "Република Арцах", призната само от Ереван.

Преди това Армения и Азербайджан водеха война за Нагорни Карабах в края на 80-те и началото на 90-те години, когато преминаха в независими страни на фона на разпадането на Съветския съюз. Загинаха около 30 000 души.

През 1994 г. беше въведено прекратяване на огъня, което оттогава беше прекъснато периодично.

През юли се разразиха тежки боеве в гранична зона на север от Нагорни Карабах.