Италианският министър-председател Паоло Джентилони заяви, че заради добрите икономически отношения може да се говори за още инвестиции в България. Това стана ясно от изявлението му пред медии в Рим след среща с премиера Бойко Борисов.

Сътрудничеството ни с Великобритания продължава и след Брекзит

Сътрудничеството ни с Великобритания продължава и след Брекзит

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се случва в реално време

Джентилони изтъкна и общите геополитически интереси на двете държави, заради членството в ЕС.

България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля, подчерта италианският премиер.

Италия: Приоритетите на вашето Председателство са и наши приоритети

Италия: Приоритетите на вашето Председателство са и наши приоритети

Мигрантският въпрос да бъде решаван още в страните на произход, предлага министър Анджелино Алфано

Министър-председателят на Италия обясни, че е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза. Усилията на България за опазване на външните граници на ЕС в тази посока бяха оценени високо, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде, изтъкна още Джентилони. Той коментира, че заедно с Борисов, имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани.

Той подчерта и експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани. Джентилони очаква напредък на процеса на евроинтеграция.

ЕС иска страните от Западните Балкани да се помирят

ЕС иска страните от Западните Балкани да се помирят

България ще бъде водеща при определяне на компромисите и правилните политики по време на Председателството

Българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че до срещата на върха през май 2018 има много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да се започне с инфраструктурата в района - коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали. Това по мнение на премиера ще създаде нови възможности за бизнеса.

"Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели", добави още Бойко Борисов.

Ердоган предложи САЩ и Русия да изведат войските си от Сирия

Ердоган предложи САЩ и Русия да изведат войските си от Сирия

Политическото урегулиране на ситуацията се търси в рамките на Женевския процес

"Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия - къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред", отсече премиерът