Директорът на полицията в Истанбул Мустафа Калискан е издал заповед всякакви вертолети в небето над града да бъдат сваляни без предупреждение, ако те летят без издадено съответното разрешение.

Усилени са мерките за сигурност в целия град, като в различните региони са разположение допълнителни 1800 служители на специалните части. За осигуряване на реда и сигурността след неуспешния опит за военен преврат се разчита основно за спецчастите.

Допълнителни патрули има по улиците, както и са осигурени по-важните обекти в града.

Метежници едва не свалили самолета на Ердоган

Метежници едва не свалили самолета на Ердоган

Ескортирали във въздуха

Малко по-рано стана ясно, че турската полиция е открила тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници по време на операция. Тайникът е бил в истанбулския квартал „Рива“. По време на операцията са били задържани майор и сержант метежници. 11 пушки и муниции са били иззети, пише Daily Sabah.

В изявление на силите за сигурност твърдят, че оръжието е било заровено, за да се използва срещу народа на Турция по време на нов опит за преврат.

Ердоган: Не мога да отлагам смъртното наказание

Ердоган: Не мога да отлагам смъртното наказание

Те са дадени от армията

Вчера до късно през нощта в цялата страна имаше демонстрации на привърженици на правителството и президента Ердоган. Те се провеждат вече втори ден и затова и присъствието беше по-рехаво.

Пред симпатизанти в Анкара, премиерът Бинали Йълдъръм даде положителна оценка за солидарността на четирите парламентарно представени партии по време на опита за преврат. Той благодари и на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат. 

Очаква се днес турските военни, които се приземиха в събота с хеликоптер на летището в Александруполис, да подадат молби за убежище в Гърция. Отговорът се очаква от седмица до 10 дни.

Около 8000 полицейски служители са отстранени от длъжност в цяла Турция, включително в столицата Анкара и Истанбул. Твърди се, че отстранените са свързани с проваления преврат срещу режима на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пред „Ройтерс” високопоставен представител на силите за сигурност.

Турция е арестувала общо 103 генерали и адмирали след опита за преврат, съобщиха още местните медии.