Турският президент Реджеп Ердоган и йорданският крал Абдула II предупредиха американския лидер Доналд Тръмп, че признаването на Йерусалим за столица на Израел и преместването на американското посолство в свещения град ще бъде само в полза на терористите, информира "Таймс оф Израел", позовавайки се на световни агенции.

На съвместна пресконференция в Анкара Ердоган подчерта, че ходът "само ще облагодетелства терористичните организации" и че "никой няма право да си играе със съдбата на милиарди хора".

Абдула от своя страна изтъкна, че палестинците имат право да създадат независима държава със столица Източен Йерусалим. Той допълни, че няма друго решение на израелско-палестинския конфликт освен решението за две държави.

Междувременно палестинската организация "Фатах" призова за дипломатически действия в ООН срещу САЩ. Говорител на организацията поясни, че трябва да се внесе оплакване в Съвета за сигурност на ООН заради опасно нарушаване на резолюции от страна на САЩ.

Организацията също така призова за мирни протести срещу решението на Тръмп.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт пък определи намерението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел като "неоправдана провокация" срещу арабите.

Според него това би било "удар" върху арабско-американските отношения и за медиаторската роля на САЩ. Той предупреди, че решението също така би било "нарушение" на резолюции на ООН и на международното право.

Ройтерс съобщава, че Боливия ще поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН.