Смесени сигнали от Китай, Русия и Европа след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Китайските държавни медии призоваха новоизбрания президент да избягва изолационизъм и интервенционализъм и САЩ активно да работят с Китай за поддържане на международното статукво, съобщават световни осведомителни агенции.

Тръмп заплаши да прекъсне изпълнението на търговски споразумения и да води едностранна външна политика на принципа "Америка първа".

Но Китай и други чуждестранни правителства са несигурни как риториката на Тръмп ще бъде приведена в политика, защото в много случаи магнатът направи противоречиви изявления и предостави малко подробности как ще се отнася към света.

Магнатът често напада Китай по време на кампанията си, обвинявайки Пекин за безработицата в САЩ и обеща да наложи 45% митнически тарифи за китайски стоки. Републиканецът също обеща да определи Китай като валутен манипулатор.

Американските изолационистки политики "ускориха икономическите кризи на страната" по време на Голямата депресия, предупреди в коментарна статия китайската медия "Синхуа", допълвайки, че "предизборните приказки са си предизборни приказки".

В миналото китайски медии критикуваха САЩ и други западни сили за намесата им в Афганистан, Ирак и международни точки като Украйна.

"Историята доказва, че военният интервенционализъм на САЩ е довел до плащането на катастрофална политическа и икономическа цена", се отбелязва в коментара.

Хилари Клинтън като цяло се разглежда в Китай като по-агресивен политик в сравнение с магната, докато някои китайски коментатори виждат Тръмп като потенциален прагматик във външните отношения. Но Пекин се страхува от непредсказуемостта на милиардера.

Във втори коментар на китайската медия се отбелязва, че новоизбраният президент на САЩ и Китай трябва "съвместно да изградят нов модел на отношения между големи сили".

Таблоидът Global Times на управляващата китайска партия пише, че победата на Тръмп е "голям удар в сърцето на американската политика", но той няма да може да направи много промени във външната политика на САЩ.

"Елитът, който контролира САЩ, в по-голямата си част не подкрепя Тръмп. И американските съюзници по света ще оказват натиск на Вашингтон да сдържат Тръмп от изолационизъм", пише вестникът.

В Европа финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле и други консерватори предупредиха, че популистите ще представляват проблем за Европа, ако политиците не отговарят след победата на Тръмп.

"Демагогският популизъм не е само проблем на Америка", каза Шойбле пред "Билд". "Навсякъде на Запад също, политическият дебат е в тревожно състояние", добави той.

Шойбле подчерта, че политиците трябва да отговорят като бъдат по-приобщаващи.

Ханс-Петер Фридрих от баварския Християнсоциален съюз изрази опасения, че може да има "Тръмп ефект" в Германия.

Той добави, че хората чувстват, че нямат контрол над нещата, включително над политиките на Европейската централна банка и имиграцията.

"Ако няма отговори от основните партии в страната ни, те ще се обърнат към популистите", изтъкна Фридрих пред "Билд".

Еврокомисарят по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер заяви пред германско радио, че изборите в САЩ са предупреждение към Германия.

"Нещата се опростяват, черно или бяло, добро или лошо, правилно или грешно. Можете да зададете прости въпроси, но не трябва да давате прости отговори", поясни той пред Deutschlandfunk.

Йотингер добави, че политиците и медиите трябва да обясняват нещата с факти, но също и да използват социалните медии, за да достигнат до по-младите гласоподаватели в дигиталния свят.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за повече яснота от Тръмп по въпроси като световната търговия, климатичните промени и бъдещите отношения с НАТО.

Русия пък отхвърли информации, че Кремъл е в "еуфория" след избора на Тръмп, отбелязвайки, че не е ясно дали новоизбраният президент ще бъде по-приятелски настроен към Москва в сравнение с предшественика му.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков също потвърди, че членове на вътрешното обкръжение на Тръмп са били в "контакт" с руски официални представители по време на предизборната кампания.

"Няма никаква еуфория при нас" относно президентството на Тръмп, изтъкна той, отхвърляйки теорията, че Москва активно подкрепя републиканеца.

"Позициите, които той тръби, позициите за Русия от хората в кампанията на Тръмп и в неговото обкръжение, са малко остри", каза Рябков.

"Нямаме причина да изоставяме оценката си за кампанията, че има двупартиен консенсус в САЩ, който е на антируска основа", смята той.

"Не очакваме нищо специално от новата администрация", заяви Рябков и добави, че Москва не показва, че има "розови надежди".

Рябков призна, че кръгът на Тръмп е поддържал контакти с руски представители.

"Имаше контакти. Не мога да кажа, че всеки е имал, а някои (хора от обкръжението на Тръмп) поддържаха контакт с руски представители", каза Рябков.

Руските депутати аплодираха победата на магната по време на сесията на Държавната дума в сряда.