Северна Корея и САЩ могат да обявят прекратяване на Корейската война (1950-1953) по време на разговорите в Ханой, Виетнам. Това съобщи високопоставен представител на администрацията на президента на Южна Корея, цитиран от "Йонхап".

Ким Чен-ун хвана влака за Виетнам

Ким Чен-ун хвана влака за Виетнам

Мерки за сигурност и парад

Вярвам, че има такава възможност. Няма как да знаем каква декларация може да се приеме, но вярвам, че САЩ и Северна Корея могат да постигнат споразумение за обявяване прекратяване на войната в някаква степен, обяви представителят.

Корейската война, която завърши с примирие през 1953 г., остави официално САЩ и КНДР във война. Двете държави не са сключвали мирен договор.

Южнокорейският представител поясни, че има много начини да обявят край на войната, но определено ще отнеме време и ще са необходими усилия от двете Кореи и Китай.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че основна тема на втората среща на американския президент Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще бъде контролът върху денуклеаризацията на Пхенян.

Припомняме, Тръмп и Ким ще се срещнат през тази седмица във Виетнам. Предвижда се срещата да започне на 27 февруари и да продължи на следващия ден.

Ким Чен-ун: Не искам децата ми да носят бремето на ядрените оръжия

Ким Чен-ун: Не искам децата ми да носят бремето на ядрените оръжия

Аз съм баща и съпруг. И аз имам деца

Първата историческа среща между лидера на КНДР и президента Доналд Тръмп се състоя в Сингапур през юни 2018 г.