Чехия регистрира най-голямото увеличение на случаите на коронавирус за ден за трети пореден ден. Потвърдени са рекордни 1541 случая, информира "Ройтерс".

За пети ден поред новите случаи са над 1000 в страната с население 10,7 милиона души, след като заразените започнаха да се увеличават през август.

И Чехия с рекорден ръст на заразените с новия коронавирус

И Чехия с рекорден ръст на заразените с новия коронавирус

1 447 новозараени

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) страната регистрира по 94 случая на 100 000 души през последните 14 дни. Само Испания и Франция са пред Чехия по този показател.

Общо в централноевропейската страна са потвърдени 35 401 случая, като 60% от пациентите са се възстановили. 453 пациенти са починали.

Страната бе една от първите в Европа, която задължи носенето на маски, затвори училищата и търговията на дребно, а също така ограничи движението. Но също така бързо разхлаби мерките през лятото заради рекордното свиване на икономиката с 11% на годишна база през втората четвърт. Миналата седмица властите затегнаха правилата за носене на маски.

Чехия задължи носенето на маски след рекорден скок на случаите на коронавирус

Чехия задължи носенето на маски след рекорден скок на случаите на коронавирус

За първи път страна регистрира над 1000 души за денонощие

На фона на увеличението чешкото правителство обяви, че хоспитализираните са под пиковете от над 400 през първите месеци на епидемията, въпреки че броят им бързо нараства. В петък са регистрирани 297 хоспитализирани пациенти в сравнение със 172 в началото на септември.