Метежниците не са успели да свалят президентския самолет при опита за преврат в Турция на 15 юли заради липсата на достатъчно количество гориво, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Изтребител Ф-16 достатъчно е доближил самолета ТС-АТА, с който е пътувал президентът Реджеп Ердоган, за да го прихване и се е готвил да стреля по него.   Но изтребителят бил принуден да се върне заради недостиг на гориво, информира проправителственият в. "Йени шафак".

Това се е случило във въздушното пространство над западния турски окръг Балъкесир, докато президентът летял за Истанбул. 

Самолетът на Ердоган е излетял от летището в Даламан, окръг Мугла, в 1.43 ч. на 16 юли. Предприети били всякакви мерки, които да попречат на самолета с държавния глава да бъде засечен от метежниците.

От съображения за сигурност президентският ТС-АТА кръжал около половин час над Бандърма, град в Балъкесир, преди да се насочи към Истанбул. В този момент Ф-16 на метежниците поел от Истанбул към Бандърма и засякъл самолета на Ердоган. Изтребителят е доближил летателния апарат с намерение да го свали, но не е имал достатъчно гориво и се е наложило да презареди от въздушен танкер. Междувременно обаче самолетът на Ердоган е кацнал на летище "Ататюрк".