Мексиканското правителство осъди неразрешени строителни дейности в древния град Теотиуакан, близо до Мексико Сити, съобщава БиБиСи.

Международният съвет на ООН за паметниците и обектите (Icomos) заяви, че булдозерите заплашват да унищожат до седем акра в защитеното място.

Теотиуакан е обект на ЮНЕСКО за световно наследство и е една от най-популярните туристически атракции в страната. Служители на ООН предупредиха за строителни дейности на обекта в понеделник.

Icomos Mexico заяви, че булдозери заплашват "археологически, жилищни и монументални останки, които също се и разграбват" и призова мексиканското правителство решително да се намеси, за да могат експертите да влязат и да оценят щетите.

Експерти коментират, че са започнали да "бият тревога" по-рано тази година след началото на строителството, включително използването на тежки машини, в покрайнините на комплекса, когато надзорът е ограничен поради пандемията.

Археолози с ново откритие на кула от човешки черепи на ацтеките в Мексико

Археолози с ново откритие на кула от човешки черепи на ацтеките в Мексико

Археолози откриха още над 100 човешки черепа

В изявление Министерството на културата на Мексико и Националният институт по антропология и история заявиха, че вече са издали две заповеди за спиране на строителството там през март и са пуснали наказателно производство през април.

Министерството заяви, че категорично осъжда строителните работи, които определя като заплаха за наследството на нацията. То също така заяви, че поема ангажимент да защити обекта.

Според АП, собствениците на близки парцели искат да превърнат земята в някакъв атракционен-увеселителен парк.

Длъжностни лица предупреждават, че в района има около 25 археологически структури и пещери с предиспански останки, а онлайн петиция срещу строителните работи е събрала почти 13 000 подписа.

Археологът Рогелио Риверо Чонг, който е директор на обекта в Теотиуакан, каза пред вестник "Ел Паис", че полицаи, проверяващи строежа, са заплашвани от работници с пръчки, камъни и метални тръби.

Най-известен със своите близнаци храмове-пирамиди на слънцето и луната, Теотиуакан привлича милиони посетители на година.

Древният град е най-големият археологически обект от този тип в Америка и руините му отдавна са забулени в мистерия.

Разположен на около 50 км североизточно от Мексико Сити, Теотиуакан е обявен за обект на световно наследство на ЮНЕСКО през 1987 г.

В Северна Америка са живели хора преди повече от 30 000 години

В Северна Америка са живели хора преди повече от 30 000 години

Открити са 1 900 каменни инструмента