Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страната ще трябва да бъде по-бдителна що се отнася до националистическите движения в Европа заради нацисткото си минало, информира АП.

Меркел направи коментара в интервю за Си Ен Ен. Част от него е публикувано днес.

Германският лидер подчерта, че Германия трябва да се противопостави на популистите и тъмните сили, които дърпат подкрепа от традиционните партии.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

Като има предвид популистките партии на Стария континент, които засилиха позициите си след проведените през миналата седмица избори за Европейски парламент, Меркел каза, че "в Германия те винаги трябва да бъдат разглеждани в определен контекст, в контекста на миналото ни, което означава, че ние трябва да бъдем по-бдителни от другите".

Меркел също осъди ръста на антисемитизма в страната, като отбеляза, че в Германия "за съжаление винаги има определен брой антисемити сред нас".

Тя осъди факта, че до днес няма нито една синагога, детска градина за еврейски деца, училище за еврейски деца, които да не са охранявани от германската полиция.

Коментирайки надигането на национализма и расизма в Европа, Меркел отбеляза, че това е, "защото ние сме за демокрация, защото ние се опитваме да намерим решения, защото ние винаги трябва да се поставяме на мястото на другия човек, защото ние се изправяме срещу нетърпимостта, защото не показваме толерантност към нарушаването на човешките права".

Канцлерът признава, че става все по-трудно да се убеждават хората за уроците на миналото, но "трябва да бъдат научени от всяко ново поколение".