НАТО е намалил военния си персонал в Афганистан на по-малко от 12 000 души, заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Спутник".

"НАТО подкрепя мирния процес Афганистан и ние коригирахме присъствието си, за да докажем това. Преди няколко години имахме над 100 000 войници, ангажирани в бойни операции. Сега намалихме присъствието си под 12 000", каза Столтенберг пресконференция след среща на министрите на отбраната на НАТО.

По отношение на мирния процес, Столтенберг подчерта необходимостта талибаните да прекъснат всички връзки с терористичната организация "Ал-Кайда".

"Така че Афганистан никога повече да не служи като платформа за терористични атаки срещу нашите страни", каза генералният секретар на НАТО.

Столтенберг заяви, че НАТО приветства споразумението с Либия, постигнато в петък, като важна първа стъпка към мира.

Тръмп поиска САЩ да изтеглят войските от Афганистан до Коледа

Тръмп поиска САЩ да изтеглят войските от Афганистан до Коледа

В момента САЩ имат 8600 войници в Афганистан

Шефът на алианса обаче подчерта, че мисията в Ирак ще бъде разширена.

"Днес министрите възложиха на нашите военни командири да разширят нашата мисия в Ирак", каза Столтенберг.

Според шефа на НАТО алиансът ще продължи да се консултира с международната антитерористична коалиция и иракските власти.

В същото време решенията на Турция и Гърция за отмяна на военни учения, които преди това трябваше да се проведат следващата седмица, бяха приветствани от ръководството на НАТО.

Заплаха за евакуация на дипломатите на САЩ от Ирак поражда страх от война

Заплаха за евакуация на дипломатите на САЩ от Ирак поражда страх от война

Това може да означава ескалация на конфронтацията с Иран

Държавите-членки на НАТО проведоха двудневна онлайн среща на 22-23 октомври, за да обсъдят усилията за засилване на възпирането срещу предизвикателствата пред сигурността, както и мисиите в Афганистан и Ирак.