Турция достави 20 бойни дрона на Обединените арабски емирства този месец, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама турски източници.

Международното търсене на дроновете на турската компания Baykar нарасна след въздействието им в конфликтите в Сирия, Украйна и Либия.

Сега ОАЕ и техният съюзник Саудитска Арабия се надяват да използват сближаването си с Турция, за да се противопоставят на нарастващото предизвикателство от страна на Иран и неговите проксита.

Двете арабски държави понасят атаки с безпилотни самолети срещу градове и петролни съоръжения, за които обвиняват свързаните с Иран бойци хути в Йемен.

Източник твърди, че Абу Даби и Рияд са преговаряляи за придобиване на дронове Bayraktar TB2 от Анкара. По време на преговорите с ОАЕ те решиха бързо да доставят 20 въоръжени дрона, посочи той и добави, че апаратите са били изпратени по-рано този месец.

Сърбия купува от Турция дронове Bayraktar за няколкостотин милиона евро

Сърбия купува от Турция дронове Bayraktar за няколкостотин милиона евро

Двете страни ще проведат и съвместни учения

Високопоставен турски служител е потвърдил, че Турция е доставила няколко дрона на ОАЕ, като Абу Даби иска да получи още. Саудитска Арабия също иска да закупи дронове и да създаде фабрика за производството им, посочи служителят.

По негови думи Baykar разглежда саудитското искане, но това е стратегическо решение на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той допълни, че други въпроси, като саудитските инвестиции в Турция, "не се движат толкова бързо, колкото е възможно".

Единствените други производствени мощности на компанията извън Турция се изграждат в Украйна.

Към момента Baykar произвежда по 20 дрона Bayraktar TB2 на месец.

Висшият турски служител разкри, че има заявки за въоръжени дронове от много страни и региони. "Някои държави, които са ги закупили, отправят допълнителни искания. Те са много доволни от резултатите, но технически не е възможно да се задоволи цялото търсене", обясни той.

Въпреки че турските дронове не могат да се сравнят с технологията на моделите, произведени от лидерите на пазара Израел и САЩ, те са по-евтини и имат по-малко ограничения за износ. Те също така се представят по-добре от китайските или иранските дронове, които Русия е разположила в Украйна.

И Румъния ще купува турски бойни дронове

И Румъния ще купува турски бойни дронове

Страната увеличава разходите за отбрана през 2023 г.