Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама проведоха среща в рамките на провеждащата се двудневна среща на върха на Г8 в Северна Ирландия, на която доминира въпросът за Сирия.

Държавните глави ще подпишат споразумение за унищожаване на ядрените отпадъци.

Двамата обсъдиха актуални външнополитически събития, сред които основно място зае и случващото се в Сирия. Известно е, че двете държави имат различия в позициите си относно Дамаск и управлението му.

Русия държи сирийският президент Башар Асад да остане на поста си и осъжда подкрепата на Запада за сирийските бунтовните с "изцапаните им с кръв ръце". Москва се обяви против плановете на САЩ за въоръжаване на бунтовниците. Външното министерство на Русия подчерта, че Москва няма да позволи налагане на зона, забранена за полети над Сирия.

Барак Обама за първи път официално одобри по-рано този месец директната доставка на оръжие за сирийските бунтовници. Президентът Обама взе това решение, след като от президентската администрация са достигнали до заключението, че сирийските сили под лидерството на Башар Асад, са използвали химическо оръжие.

Въпреки тези различия, двамата президенти са се обединили около необходимостта от преговори, които да сложат край на продължаващия с години военен конфликт.

Двамата са засегнали в разговора си и провелите се наскоро президентски избори в Иран, спечелени от считания за умерен кандидат. Президентите са изразили предпазлив оптимизъм от резултата и са го приели като знак, че в разговорите по иранската програма може да се направи крачка напред. Западът не вярва в мирните цели на ядрената програма на Ислямската република.

Путин и Обама ще проведат среща в началото на септември, преди срещата на Г20, която трябва да се проведе в Санкт Петербург.