"585 000 французи са ваксинирани от петък. Нов етап в нашата битка срещу вируса беше постигнат този уикенд. Нищо не би било възможно без нашите болногледачи, пожарникари, войници, държавни и общински служители. От сърце благодаря!" Това написа френският премиер Жан Кастекс в "Туитър", като публикацията бе споделена и в профила на президента Еманюел Макрон.

Мащабният процес на тестване за COVID-19 във Франция ще помогне на страната да постави вируса под контрол, заяви в петък френският здравен министър Оливие Веран. По време на интервю за телевизия BFM, Веран потвърди, че пандемичната ситуация в европейската държава вероятно ще се подобри през следващите четири до шест седмици, както поради броя на проведените тестове, така и поради прилаганите ваксини. Веран предупреди в петък, че страната му може да спре износа си на AstraZeneca срещу COVID-19 за Австралия, както направи Италия.

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция признава значителни недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува опитите за отделяне

Макрон отбеляза по-рано тази седмица, че блокирането трябва да остане в сила за още четири до шест седмици, тъй като разпространението на новите варианти на COVID представлява твърде голям риск за общественото здраве. Макрон също така отхвърли промените в комендантския час, който в момента е определен в 19 часа. В светлината на нарастващия брой случаи в някои региони, правителството обмисля затягане на ограниченията, включително локални блокади през уикенда.

Кастекс заяви, че две трети от хората на възраст над 75 години ще получат ваксината срещу коронавирус до края на март.

Франция има за цел да ваксинира срещу коронавирус поне 10 милиона души до средата на април, 20 милиона до средата на май и 30 милиона до лятото, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък. До момента са ваксинирани над 3 милиона души, а 2 милиона, вече са получили две дози.

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Смяна на позицията в страната