ООН заклейми коментара на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, че африканските държави и Хаити са "вонящи дупки" като "шокиращ и позорен", и "расистки", информира АФП.

"Ако бъдат потвърдени, това са шокиращи и позорни коментари на президента на Съединените щати. Съжалявам, но няма друга дума, която човек може да използва освен "расист", каза говорителят на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

Африканският съюз разтревожен от вулгарния език на Доналд Тръмп

Африканският съюз разтревожен от вулгарния език на Доналд Тръмп

Африканските правителства са изпаднали в неловка ситуация

В четвъртък по време на среща със сенатори за имиграционна реформа Тръмп попита защо САЩ трябва да приемат хора от "вонящи дупки", имайки предвид държави от Африка и Хаити. Американският лидер изрази позицията си, че трябва да се приемат граждани на държави като Норвегия.

"Не можете да отхвърляте цели държави и континенти като "вонящи дупки", чието население, което не е бяло, не е добре дошло", добави говорителят.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

Според него това не е само история за вулгарен език, а широко отваря вратата към най-лошата страна на човечеството. Говорителят каза още, че подобни коментари потвърждават и насърчават расизма и ксенофобията, които потенциално могат да засегнат и да отнемат живота на много хора.