ООН публикува списък с имената на 112 компании, които извършват дейност в израелските селища на Западния бряг, което се разглежда като незаконно според международното право, информира АФП.

Израел и САЩ си поделиха борбата срещу Иран

Израел и САЩ си поделиха борбата срещу Иран

На предизборно събитие в събота Бенет обяви, че двете страни са се съгласили да работят в тандем за блокиране на опитите на Техеран да създаде коридор

В доклад на Съвета на ООН по правата на човека се казва, че дейността на компаниите буди безпокойство по отношение спазването на човешките права.

В списъка доминират израелски компании, включително банки и строителни фирми. Но има и много международни компании. Сред тях са Airbnb, Expedia, TripAdvisor, Motorola, Egis Rail, JC Bamford Excavators и други.

Абас пред ООН: Планът на Тръмп легитимира незаконното и подсилва апартейда

Абас пред ООН: Планът на Тръмп легитимира незаконното и подсилва апартейда

Легитимира това, което е незаконно: заселванията и анексирането на палестинска земя

Израелският външен министър Израел Кац атакува решението на Съвета на ООН по правата на човека да публикува "черен списък", пише "Таймс ъв Израел".

В съобщение Кац отбелязва, че списъкът е "позорна капитулация пред натиска на държави и организации", които според него искат да навредят на Израел.

Председателят на израелската партия "Синьо и бяло" Бени Ганц определи решението на ООН като "мрачен ден за човешките права". Според него върховният комисар на ООН по правата на човека е "изгубил връзка с реалността".

Палестинците пък коментираха, че списъкът с компаниите е "победа за международното право".