Правителството на Пакистан нареди временно да се спрат социалните мрежи и платформите за съобщения след дни на насилие на антифренски протести, информира АФП.

Министерството на вътрешните работи поиска от пакистанските телекомуникационни власти да блокират Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube и Telegram за няколко часа.

Не се съобщава причината за забраната, но идва ден след издадената препоръка от френското посолство в Пакистан френските граждани и компании временно да напуснат страната.

Политически партии често използват социалните мрежи за организиране на демонстрации, особено след петъчните молитви. 

В миналото пакистанските власти налагаха временна забрана на социалните мрежи и спират мобилните услуги в опит да предотвратят организирането на масови протести.

Хиляди поддръжници на Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) заляха улиците в понеделник, след като лидерът на партията бе задържан заради призиви за изгонване на френския посланик.

От месеци Пакистан е залят от антифренски настроения, след като президентът Еманюел Макрон изрази подкрепа за право на списание да публикува отново карикатури с пророка Мохамед, което се възприема като богохулство от мюсюлманите.