Партията на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон подкрепя разговори с Мадрид за постигане на независимост вместо едностранно отцепване от Испания.

Това съобщи координаторът на партията Марта Паскал в интервю за радио Cadena Ser, цитирана от Ройтерс.

Според осведомителната агенция това е признак за смекчаване на позицията на партията.

Испански медии информират, че партията на Пучдемон PdeCat и бившите им коалиционни партньори от крайнолявата партия ERC планират да извадят призива за "едностранно" отделяне от Испания от програмите си за предсрочните избори на 21 декември.

"Проектът следва тази линия. Все още не е завършен. Изглежда като добър маршрут за работа", каза координаторът, след като бе запитан за разпространяваната от медиите информация.

На Каталуния й "липсват две неща", за да обяви независимост, поясни тя и добави, че става въпрос за ефективността й и преди всичко да получи подкрепата на повечето граждани на богатия регион.

Пучдемон се надява да формира обединен фронт на сепаратистите след предсрочния вот, както в случая след последните избори през 2015 г., когато лагерът за независимост на Каталуния си осигури мнозинство от 72 места в 135-местния парламент, макар че спечели само 47,8% от гласовете.

Но ERC отхвърли съюз с партията на Пучдемон. От ERC подчертаха, че сепаратиското движение трябва да спечели повече подкрепа за каузата си, дори и да заеме по-твърда линия на поведение в сравнение с PdeCat.

Коалицията за независимост ще изгуби абсолютното си мнозинство според социологическите проучвания.