Иранският опозиционен лидер Хюсеин Мусауи обяви, че ще остане плътно зад протестиращите, чието недоволство разтърси силно страната през последните дни.

Мусауи е категоричен, че няма да допусне животът на поддръжниците му да бъде изложен на риск. Лидерът на опозицията подчертава в официално си изявление, че пред многолюдната тълпа стои опасността, но и стратегическа историческа дилема.

Учудващо тихи бяха улиците на иранската столица Техеран снощи, за първи път след като станаха ясни резултатите от изборите за президент на страната на 12 юни.

Припомняме, тогава опозицията обвини властите, че са фалшифицирали резултатите от вота, за да спечели досегашния държавен глава Махмуд Ахмадинеджад. Според световните медии „Техеран е прекарал спокойна нощ за първи път след изборите на 12 юни". Анонимни източници от столицата потвърдиха тази информация.

Силите за сигурност на ислямската република обявиха вчера, че по време на протестите през деня са били арестувани повече от 457 души. В мотивите за арестите са посочени противообществени прояви на демонстрантите, като нападения срещу мирни граждани, унищожаване на автомобили и обществена собственост.

Броят на жертвите все още е спорен - официалните данни са за десет жертви, но анонимни източници твърдят, че броят на загиналите надвишава 50 души.

Официалните резултати от президентските избори в Иран показват изненадващо неубедителна преднина в полза на Махмуд Ахмадинеджад, сочат данните от проучване на британския независим външнополитически институт Чатъм Хаус.

Според анализът на резултатите, публикувани от иранското вътрешно министерство показва, че Ахмадинеджад може да е спечелил толкова категорична победа, само ако е настъпила радикална промяна в нагласите на избирателите в земеделските райони и на електората, подкрепящ реформаторите.

По-рано днес стана ясно, че работещият в Иран канадски журналист Мазиар Бахари за сп. „Нюзуик" е бил задържан от местните власти. Това е втори случай на репресия срещу западна медия след като Иранските власти изгониха кореспондента на Би Би Си.