"Въпреки българското вето, Северна Македония ще продължи към ЕС, защото сме убедени, че само чрез процесите на европеизация можем да се превърнем в истинска и просперираща демокрация за относително кратък период от време", посочва президентът на РС Македония Стево Пендаровски във "Фейсбук".

Според него, няма да се приеме никаква резервна опция и ще участват във всички регионални и континентални инициативи, само ако те се допълват и не представляват заместител на членството в Съюза.

Членство в международна организация не е ценно, ако се обезличиш, няма нужда да се свиква референдум за подобно предложение - защото резултатът е известен предварително, добави той.

Пендаровски е убеден, че никой от днешното поколение политици няма право да води преговори или да преговаря по въпроси на идентичността, както днес, така и в бъдеще, защото нашите червени линии отдавна са установени от тези, които направиха тази страна през 1944 г.

Пендаровски вече обясни преди два дни пред Еuobserver, че не са се събудили през 1944 г. с идеята, че вече са македонци.

Северномакедонският външен министър в Чехия - България ни изнудва

Северномакедонският външен министър в Чехия - България ни изнудва

ЕС да сложи край на това или Балканите ще имат проблеми

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история.

Захариева: Изискваме от Скопие да спазва договора, позицията ни не се променя

Захариева: Изискваме от Скопие да спазва договора, позицията ни не се променя

Много често в северномакедонски издания се наблюдавала дезинформация

След среща на 13 септември 2019 г., която бе определена като "най-безплодната" до този момент,президентът Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията бе възобновена, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

"Сядаш с колегите в Скопие и те започват да се пънат като магаре на мост. Вие утре може да решите, че сте марсианска нация и цар Самуил е слязъл от Марс. Хората в Македония могат да се наричат както искат, но това не може да е на базата на открадната българска история и на база на омраза спрямо българите", коментира по-рано Каракачанов.

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Това нямало как да го допуснем