Деескалацията на територията на Украйна може да се случи само, ако украинските въоръжени сили се откажат то провокативни действия, коментира в сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Смятаме, че всички притеснения на всеки, включително на САЩ, във връзка с движението на нашите въоръжени сили в Русия, са неоснователни. На територията на Украйна деескалацията може да се случи само в резултат на отказа на въоръжените сили на Украйна от провокативни действия ", каза той, отговаряйки на въпроса дали президентите на Русия и САЩ след телефонния разговор са постигнали разбирателство по този въпрос.

"Рано е да се говори за тази среща от гледна точка на спецификата. Това е ново предложение, ще бъде проучено, ще бъде извършен анализ. Лидерите се споразумяха, че темата за такава среща ще бъде обсъдена допълнително по дипломатически канали".

"Засега няма подготовка за тази среща, така че е твърде рано да се повдигат подобни въпроси", обясни президентският прессекретар, говорейки за това дали Путин и Байдън планират да обсъдят ситуацията в югоизточната част на Украйна

Според Песков тонът на телефонния разговор между Путин и Байдън е бил делови. Той добави, че от изобилието от теми, които са засегнати от двете страни, може да се обобщи, че "разговорът е бил доста дълъг". Говорителят на Кремъл уточни, че президентите не са обсъждали темата за Алексей Навални.

В Русия: Разговорът Путин-Байдън е стъпка към диалог, в интерес на международната сигурност

В Русия: Разговорът Путин-Байдън е стъпка към диалог, в интерес на международната сигурност

На среща ще обсъдят стратегическата сигурност и съживяването на редица договори

Северноатлантическият алианс (НАТО) подтиква Украйна да поддържа напрежение в Донбас, заяви в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"НАТО, военен съюз, който трябва да се занимава с въпросите на сигурността, отново флиртува с Киев по всякакъв възможен начин. В същото време, намирайки се в контакт и в близки отношения с киевския режим, алиансът не изразява загриженост за случващото се там (в Донбас), а напротив още повече подстрекава киевските политици ... това се случва от много години ... Деца, жени, възрастни хора умират."

Захарова обясни, че Европейският съюз е забравил за задълженията, които са поети колективно в рамките на други организации, наблюдава какво се случва в Донбас. "ЕС, който е съюз на европейските държави с мощна икономика и въоръжени сили, специални служби, наблюдава случващото се в самото сърце на Европа и не само наблюдава, но и по всякакъв начин насърчава режима в Киев. Това вече не е за правата на човека, а за първобитна сигурност".

Тя добави, че досега ЕС не е изразил загриженост и изисквания към официален Киев да се покае не само за преразпределението на войските, но и за убийството на цивилни. "Няма да намерите нито един публичен призив Киев да докладвате за свършената работа, да се върнете на масата за преговори, да спре тази политическа интрига, дори международно политическо безобразия. Нищо от това не се случи".

ЕС, напротив, е затегнал своята реторика "не по отношение на киевския режим, а по отношение на Русия", обвинявайки Москва за провала на всичко, което се случва в Украйна. "Споразуменията от Минск, публичната дипломация, информационната политика, подкрепа и по-специално осигуряването на подходящо влияние върху страните за прилагане на споразуменията от Минск - ние свършихме нашата част от работата", каза тя.

Столтенберг: Русия да изтегли войските си от Украйна

Столтенберг: Русия да изтегли войските си от Украйна

НАТО, а не Русия, ще реши дали Украйна ще се присъедини

Европейските служители в Брюксел, подобно на ръководството на Киев, демонстрират, че не носят отговорност за приемането на споразуменията от Минск и се опитват да игнорират тяхното значение.

"Целият този екип в Брюксел е нов, те свалиха старата си кожа, тъй като вярват, че са се обновили. Правят се, че нямат лична връзка с всички тези споразумения. Те не били участници в тези събития, не са ги коментирали по това време: те сякаш са нови хора, които просто се преструват, като Зеленски, че като цяло са в настоящите обстоятелства, в настоящата ситуация и следователно за тях тези споразумения от Минск нямат никакъв смисъл", коментира Захарова.

Споразуменията от Минск са минали през Съвета за сигурност на ООН и са задължителни. "Това не са само споразумения между страните, от които, както Зеленски се опита да направи преди година или половина, може да излезе и да каже, че те вече не са от значение, защото светът е продължил напред. Това няма да сработи", заяви тя.

"Именно в Украйна, в центъра на Европа, в центъра на този свят, където Украйна бе поканена, се води въоръжен кървав, ужасен конфликт ... Най-лошото е, че този конфликт се основава на националистическа идеология, доказателства за това са в изобилие, това вече са очевидни факти".

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Разполагането на армия по Черно море ще възпре потенциална агресия от Русия

САЩ не трябва да изискват предсказуемост в политиката от Русия или други страни, тъй като през последните години те самите изграждат своя курс по международни въпроси диаметрално противоположно, коментира Захарова.

"Основният смисъл на казаното вчера по време на брифинг в Белия дом е, че те искат Русия да се превърне в предсказуема държава с предсказуеми политики. От кого сме чували това? През последните 10 години САЩ станаха най-непредсказуемата държава ... Искаме САЩ да станат, ако не напълно предсказуеми - поне малко предсказуеми, но със сигурност не трябва да изискват това - нито от нас, нито от никого", каза Захарова.

Тя отбеляза, че политиката на САЩ е "диаметрално противоположна", подредена в такива области като климата, иранската ядрена програма, документи за стратегическа стабилност. "Международни организации като ЮНЕСКО помнят многократното влизане и излизане на САЩ".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви на брифинг от 13 април, че САЩ търсят предсказуемост, а не доверие в отношенията си с Русия.

Захарова отбеляза, че Русия иска да изгради отношения с американския народ на принципа на взаимна изгода, но не може да не забележи антируската реторика и стъпките на Вашингтон.

"Доктринално, идеологически, политически искахме, можем и искаме да изградим отношения със САЩ, имам предвид народа на Съединените щати, на взаимноизгодна основа, за да бъде полезно и необходимо за нашите две страни".

В същото време Русия вече не може да пренебрегва "риториката, изявленията и стъпките, които САЩ предприемаха доскоро" по отношение на Москва.

Коментирайки изявлението на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че САЩ са противник и враг на Русия, Захарова отбеляза, че "изявленията и стъпките, които чухме и наблюдавахме от САЩ, не ни оставиха възможността да опишем ситуацията по различен начин."

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Включва се и Крим, "на хиляди км от базите, рисковете от инциденти са много високи"