Посолството на САЩ в Афганистан предупреди американските граждани да се подслонят на сигурно място в неделя, поради съобщения, че летището в Кабул, където в момента се намира американското посолство е под обстрел

Американските военни са евакуирали по-рано действащия посланик на САЩ в Афганистан от посолството на летището в Кабул, съобщава АП.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви, че Франция също премества посолството си по-близо до летището, за да ускори евакуацията на френските граждани, които искат да напуснат.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Това стана, след като талибански бойци навлязоха в Кабул

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън заяви по -рано във Вашингтон, че посолството се премества на летището и има списък с хора.

Запитан дали хеликоптерите напомнят напускането на САЩ от Сайгон, Виетнам през 1975 г., Блинкън каза: "Да направим крачка назад. Това очевидно не е Сайгон".

Представител на НАТО заяви, че алиансът помага за сигурността на летището и че политическо решение "сега е по-спешно от всякога". Русия заяви, че засега няма нужда да евакуира посолството си.

Иран заяви, че е създал лагери по афганистанската граница, за да осигури временно убежище на афганистанците, избягали от страната.

"Ситуацията със сигурността в Кабул се променя бързо, включително на летището. Има съобщения за обстрел на летището, затова инструктираме гражданите на САЩ да се приютят на сигурно място", гласи официалното съобщение.

"Гражданите на САЩ, които искат помощ при напускане на страната, трябва да се регистрират за всяка опция, която може да бъде идентифицирана за връщане в Съединените щати, и трябва да попълнят искане за помощ за репатриране за всеки пътник в своята група."

"Съпрузите и непълнолетните деца на американски граждани в Афганистан, които очакват имигрантски визи, също трябва да попълнят формуляр, ако искат да напуснат. Моля, направете го възможно най-скоро."

"Трябва да попълните формуляр, дори ако преди това сте подали информацията си в посолството на САЩ в Кабул. Не се обаждайте на посолството на САЩ в Кабул за подробности или актуализации за полета. Формулярът е единственият начин да съобщите интерес към опциите за полет", пише на страницата на посолството.

Сайгон е трагедия, Кабул е фарс

Сайгон е трагедия, Кабул е фарс

Критиката към САЩ се засилва, има паралели с Виетнам и предупреждения за безпрецедентни потоци от бежанци към Европа

Канада също обяви в неделя, че временно спира дейността в посолството си в Кабул. "Ситуацията в Афганистан се развива бързо и поставя сериозни предизвикателства пред способността ни да гарантираме безопасността и сигурността на нашата мисия", се казва в изявление.

"Както винаги, нашият приоритет в тези ситуации е да гарантираме безопасността и сигурността на канадския персонал. Сега те се връщат към Канада", продължава изявлението.

Обединеното кралство обяви, че е намалило дипломатическото си присъствие в Афганистан, но посланикът остава в Кабул заедно с британски служители, които продължават да работят за оказване на помощ на британски граждани и на афганистанския персонал.