След изпълнението на Договора от Маастрихт през 1992 г., който доведе до създаването на единната валута евро, различни страни от Европейския съюз се сблъскват с проблеми да отговарят на изискванията на Договора за поддържане на валутата, особено задължението никоя страна да не може да има бюджетен дефицит, по-голям от 3% от нейния БВП. Пример за това е Гърция, която през 1992 г. използва големи количества финансови трикове, за да покаже спазване, след което често изпада в явно нарушение, пише Forbes.

През 2012 г. Гърция се надяваше, че ЕС ще й даде пространство за дишане, за да разреши финансовите си затруднения, включително потенциално неизпълнение на задълженията към Международния валутен фонд. Германия, като най-силният член на Европейската централна банка, зае много твърда позиция към всяко спасяване на Гърция. Тя настоя Гърция да намали федералния си бюджет, независимо от икономическата болка, която може да причини на гръцките данъкоплатци.

Германия бе загрижена, че ако се осъществи това спасяване, Германия ще плати най-големия дял за гръцката фискална безотговорност, затова поиска отделните гърци да претърпят драматичен спад в стандарта си на живот, за да одобри спасителната програма на МВФ и да продължи гръцкото участие в европейското Централна банка.

Същата гръцка ситуация се повтори и през 2015 г. Позицията на Германия основно бе, че уязвимата страна трябва да стегне колана си и да страда за по-голямото европейско благо.

Бе необходима Украйна, за да се разкрие лицемерието на Германия. Знаейки, че Русия генерира по-голямата част от приходите си чрез енергия, ЕС обмисли налагането на ембарго върху руския нефт и газ. Една страна се противопостави най-дълго и най-силно срещу всяка подобна мярка - Германия.

Разчитайки изключително на руския газ и петрол, в размер на приблизително 50% от потреблението на природен газ, Германия неохотно одобри някои стъпки срещу руските доставки, но продължи да позволява на руската енергия да тече към Германия, докато ситуацията в Украйна се влошава. Всъщност Германия разчита на една руска рафинерия, рафинерията pCK в Швед, която е мажоритарна собственост на руската петролна компания Роснефт, за 90% от горивото за Берлин.

Плащанията за тази енергия и за нейното рафиниране без съмнение помогнаха за поддържане на икономиката на Владимир Путин.

Производствените цени растат в Германия с рекордна скорост

Производствените цени растат в Германия с рекордна скорост

Това означава, че инфлацията е далече от върха си

От миналата седмица Русия все още печелеше почти 500 милиона долара всеки ден от енергия, като Германия бе сред водещите купувачи. Тези пари снабдяват руската армия, която все още нахлува в Украйна, убивайки безмилостно украинци, бомбардирайки градовете и инфраструктурата на Украйна, рискувайки потенциална световна война и заплашвайки доставките на храна в света. Накратко, тъй като Германия не би направила това, което изискваше от другите, когато се сблъскаха с потенциални финансови затруднения, украинците умират, страната е в руини, а останалата част от света сега е изправена пред перспективата за масов глад, ако не и по-лошо.

Трудно е да се види как Германия се справя с това в бъдеще. Как изисква други държави да намалят стандарта си на живот, когато са изправени пред бъдеща финансова опасност, когато отказва да намали собствения си стандарт на живот, когато друга европейска страна е изправена пред руска военна опасност - членство в ЕС или не? Как другите страни от ЕС се справят в бъдеще с Германия, която желае да приеме и дори косвено да финансира най-агресивната война в Европа след Втората световна война, вместо да приеме значително, но в крайна сметка управляемо ниво на собствена икономическа болка, за да сведе до минимум опустошение на Украйна и нейния народ? Ако Русия надделее в опита си да завладее украинския изток, включително да завземе контрола над толкова много от плодородните житни ниви, които исторически са хранели голяма част от света, как Германия ще се справи с бъдеща руска държава, която сега също контролира голям процент от световното снабдяване с храна, в допълнение към нейните полумонополни запаси от нефт и газ? Може би по-важното е, как други държави ще се справят с Германия в бъдеще, след като тази страна си позволи да стане толкова зависима от Русия, че тя, неволно, но безспорно, помогна за финансирането на руската инвазия в Украйна?

Прогнозите обикновено са глупава задача, но със сигурност не е нужна кристална топка, за да си представим, че бъдещото влияние на Германия в ЕС намалява значително, както фискално, така и морално, колкото по-дълго тя остава обвързана с руската енергия. Всъщност, когато настъпи следващото потенциално неизпълнение от държава в ЕС, е трудно да си представим, че тази страна ще приеме да бъде поучаване с лекция от Германия относно необходимостта от поддържане на икономическа дисциплина - особено когато много наблюдатели отдавна са критични към германската зависимост от руската енергия, много преди някой да е предвидил настоящата война в Украйна.

Макар че може би тази ситуация ще доведе до по-хуманен подход към бъдещите икономически проблеми на ЕС, тя също така вероятно ще отслаби основите на единната валута. Както при всички пари, еврото се приема, защото хората охотно приемат, че представлява някакъв стандарт за стойност, на който може да се вярва. След като тази основа започне да отслабва, надеждността на самата валута може да се постави под въпрос.

Наблюдавайте внимателно през следващите месеци и години как Европейската централна банка управлява еврото, особено сега, когато навлизаме в световен период на инфлационен натиск. Би било едновременно иронично и тъжно, ако една от жертвите на руската война срещу Украйна се окаже единната европейска валута.

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Германия и Италия са най-зависми от Русия