Премиерът на Италия Джузепе Конте днес може да обяви оставка, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местни медии.

Министър-председателят се тревожи за отношенията между коалиционните партньори "Лига" и Движение "Пет звезди". Той ще настоява за ясен мандат за продължаване на диалога с ЕС за държавния дълг на Рим.

Италия обеща да спазва фискалните правила на ЕС

Италия обеща да спазва фискалните правила на ЕС

В следващия си бюджет

В отговор на писмо на Европейската комисия относно увеличения през 2018 г. държавен дълг на Италия, икономическият и финансов министър на страната Джовани Триа обяви, че икономическият спад е причина за увеличаването на дълга и уверява, че правителството на страната ще спази правилата на Брюксел в следващия бюджет.

В петък вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини заяви пред журналисти, че "Лига" няма да търси предсрочни избори през септември.

ЕС иска обяснение от Италия за влошеното финансово състояние

ЕС иска обяснение от Италия за влошеното финансово състояние

Италия ще трябва да отговори до петък

Конте ще заяви ясно в реч следобед, че иска коалицията да приеме бюджетните правила на ЕС и че няма намерение да допуска дисциплинарна процедура от страна на Общността заради дълга, пише "Република".

Конте, бивш университетски преподавател, близък до "Пет звезди", също ще поиска от коалицията да обяви до края на тази седмица дали желаят да продължат съвместното си управление, пише "Ил Фато Куотидиано".

Изолацията на Италия и политическият Италекзит

Изолацията на Италия и политическият Италекзит

Да си италианец в Брюксел вече не е толкова добре

Ако продължат противоречията, президентът Серджо Матарела ще разпусне парламента през юли преди нови избори през септември, за да може новото правителство да получи достатъчно време за изготвяне на проектобюджета за 2020 г. през следващия месец, отбелязват "Ил Фато Куотидиано" и "Кориере дела Сера".