Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в интервю, че е трябвало да обяви независимостта по-рано, тъй като отлагането с надежда за диалог с Мадрид се е оказало безполезно, информира АФП.

Пучдемон се премести в Белгия, след като каталунският парламент едностранно обяви независимост на 27 октомври.

Той сега е в Женева във връзка с филмов фестивал, посветен на човешките права.

Запитан от вестник Tribune de Geneve дали би направил нещо различно по време на изпълнените с напрежение дни след референдума на 1 октомври, ако имаше възможност, Пучдемон отговори, че е нямало да чака до 27 октомври, за да обяви Каталуния за независима държава.

"Това е едно нещо, което трябваше да направя по различен начин. На 10 октомври ние планирахме да обявим независимост, но аз реших да отложа окончателния ход, за да оставя вратата отворена за диалог с испанското правителство", разказа той.

Пучдемон обясни, че е бил призован от източници от испанското правителство да търси диалог.

"Така че аз действах отговорно, дори рисковано, защото всеки очакваше ясна прокламация. Реших да дам шанс на диалога", продължи той.

"За съжаление това беше капан, защото нямаше положителна реакция от правителството. Ако отново имам шанс да го направя, няма да отложа декларацията за независимост", каза още Пучдемон.

По думите му мнозинството каталунци могат да се съгласят Испания да бъде с федерална система като на Швейцария вместо пълна независимост.