Карлес Пучдемон ще бъде "единственият отговорен" за отнемането на автономията чрез член 155 от конституцията.

Това обяви премиерът Мариано Рахой в отговор на писмото на лидера на Каталуния, информират агенции.

Каталунският лидер изпрати писмо на премиера Мариано Рахой, в което призовава за диалог, но не изяснява дали е провъзгласил Каталуния за независима държава.

Мадрид: До четвъртък Пучдемон да обяви, че не е провъзгласявал независима Каталуния

Мадрид: До четвъртък Пучдемон да обяви, че не е провъзгласявал независима Каталуния

В обръщение по телевизията тя подчерта, че Карлес Пучдемон не е отговорил на искането

В началото на миналата седмица Пучдемон обяви, че ще отложи официалното провъзгласяване на независимост с "няколко седмици", за да даде възможност да започнат преговори с Мадрид.

Премиерът на Испания Мариано Рахой даде ултиматум на Пучдемон до понеделник да изясни позицията и след това до четвъртък да промени решението си, ако продължава да настоява за независимост. Рахой заплаши да отнеме автономията на Каталуния, ако изберат независимост.

Мадрид не е доволен от отговора на Каталуния

Мадрид не е доволен от отговора на Каталуния

Не е валиден отговорът на каталунския лидер

"Дълбоко съжалявам, че решихте да не изясните дали е провъзгласена независимост", реагира Рахой на писмото на каталунския лидер.

По-рано днес вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария обяви, че лидерът на Каталуния трябва да каже до четвъртък, че не е провъзгласявал богатата област за независима държава.

Лидерът на Каталуния не дава ясен отговор на Рахой дали е обявил независимост
Обновена

Лидерът на Каталуния не дава ясен отговор на Рахой дали е обявил независимост

Настоява за диалог през следващите два месеца

Член 155 от испанската конституция очертава как централното правителство в Мадрид може да поеме управлението в една от 17-те автономни области. Този член никога не е задействан. Съдържа две точки:

Ако автономна област не изпълнява задълженията си към конституцията или други закони, или действа по такъв начин, че атакува общите интереси на Испания, правителството първо уведомява първия министър на автономната област и ако не бъде получен отговор, с абсолютно мнозинство в Сената може да приеме необходимите мерки, за да задължи региона принудително да изпълни задълженията си или да защити общите интереси;

За да изпълни мерките, правителството може да даде инструкции на всички власти в автономните области.