България стана 40-ият потребител на AMRAAM в света, след като европейската държава наскоро подписа споразумение за закупуване на ракетата от ВВС на САЩ чрез договор за външни военни продажби.

Това писмо за оферта и приемане позволява на правителството на САЩ да започне преговори за договори с Raytheon Missiles&Defense, бизнес на Raytheon Technologies, за производство на неразкрито количество ракети, съобщава компанията на своя уебсайт.

"AMRAAM осигурява безпрецедентно въздушно превъзходство на пилотите, като им дава решаващо предимство в небето", коментира Пол Фераро, вицепрезидент на Raytheon Missiles & Defense's Air Power.

"Оръжието значително ще подобри способността на България да се защитава срещу напреднали заплахи."

AMRAAM е ракета с двойна роля, предлагаща оперативна гъвкавост в ангажиментите въздух-въздух и наземни изстрелвания. В ролята на въздух-въздух, разширената секция за активно насочване на оръжието и дизайн му позволяват бързо да намира цели в най-предизвикателните среди.

AMRAAM е най-усъвършенстваната, доказана в борба ракета за въздушно господство.

С повече от 30 години проектиране, подобрения, тестване и производство, ракетата AIM-120 продължава да отговаря на изискванията на бойните самолети при всякакви метеорологични условия и извън обхвата на визуалния обхват. Неговите възможности са напълно демонстрирани в над 4800 теста и повече от 10 бойни победи въздух-въздух.

Със 100 млн. лева строим писти за новите изтребители Ф-16

Със 100 млн. лева строим писти за новите изтребители Ф-16

Те ще се ползват и от сегашните бойни самолети във ВВС

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване