Италиански прокурор започна разследване дали вътрешният министър Матео Салвини е прахосал обществени пари за пътуване в страната със самолет на полицията по време на предизборната кампания на крайнодясната партия "Лига", пише "Гардиън".

Салвини: Мой дълг е да наруша бюджетните правила на ЕС

Салвини: Мой дълг е да наруша бюджетните правила на ЕС

Те били остарели и безсмислени според италианския вицепремиер

Вестник "Република" твърди, че Салвини е прекарал само 17 дни зад бюрото в силовото ведомство от началото на годината. Изданието отбелязва, че е използвал превоз на държавата до предизборни мероприятия в цялата страна през последните месеци, за да подкрепи кандидати на "Лига" на местните, регионалните и европейските избори.

Финансовият прокурор Андреа Лупи от Лацио коментира, че са запознати с разпространяваната информация и сега ще установят дали е използван служебен самолет по време на кампаниите.

Такъв тип разследване не е необичаен. Ние направихме същото и с бившия премиер Матео Ренци, добави прокурорът.

“Лига” на Салвини води в Италия, но губи подкрепа преди евровота

“Лига” на Салвини води в Италия, но губи подкрепа преди евровота

Салвини претърпя необичайна тактическа загуба в сряда

Салвини, който също е вицепремиер, отрича обвиненията и отбелязва, че е летял със служебен самолет само по официални причини.

"Няма злоупотреби или нередности. Предизвикам всеки да докаже противното. Разследван съм за всичко - за отвличане, за расизъм. Мисля, че италианците оценяват работата, която върша. В историята на вътрешното министерство аз мисля, че съм министърът, който е изхарчил най-малко", защити се Салвини.

Орбан и Салвини инспектираха бодливата тел по унгарско-сръбската граница

Орбан и Салвини инспектираха бодливата тел по унгарско-сръбската граница

Европа трябва да бъде управлявана от лидери, които са срещу имиграцията

"Република" пише още, че вицепремиерът е посетил 211 политически събития през тази година. Той често казва, че предпочита да бъде сред поддръжниците вместо във ведомството.