Президентът на Иран предупреди, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) рискува да изгуби независимостта си, след като прие резолюция, която призовава за осигуряване на достъп до два ядрени обекта, информира АФП.

Миналата седмица базираната във Виена агенция прие внесена от европейски държави резолюция, която призовава Иран да помогне за изясняване дали необявени ядрени дейности са се провели на двата обекта в началото на този век.

Надигането на хардлайнерите в Иран заплашва ядрената дипломация

Надигането на хардлайнерите в Иран заплашва ядрената дипломация

Германия, Франция и Великобритания успяха да запазят единството си на среща в петък

Но Ислямската република обяви, че молбата на МААЕ за достъп се основава на обвинения на Израел и няма юридическа база.

"Ционисткият режим и американците притискат агенцията да разследва нещо, което е от преди 20,18 години. Те заблуждават агенцията, подвеждат я", предупреди Хасан Рохани по време на среща на кабинета.

"Нашите очаквания са, че...агенцията трябва да запази независимостта си", добави той и предупреди, че Израел и САЩ петнят репутацията й.

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Ембаргото, което е част от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., ще изтече през октомври

Рохани също разкритикува три европейски държави, Великобритания, Франция и Германия, за внесената резолюция. Според него трите страни се опозоряват без причина със сътрудничеството си с Израел и САЩ.

"Не очаквахме това от европейците", поясни държавният глава и похвали Китай и Русия, които гласуваха против резолюцията.

Рохани увери, че Иран ще продължи да съдейства на МААЕ относно "законните инспекции".