Президентът на Иран Хасан Рохани осъди присъствието на американските въоръжени сили в региона като риск за сигурността и стабилността, предаде ИРНА.

На среща с иракския външен министър Фуад Хюсеин късно в събота той добави:

"Днес ние считаме единството между шиитите, както и взаимодействието между различни секти, включително шиитите и сунитите, за основен принцип. Ние заставаме редом с правителството и народа на Ирак, за да спомогнем за насърчаването на единството и солидарността на Ирак", каза той.

Рохани обяви победа над Тръмп в Съвета за сигурност на ООН

Рохани обяви победа над Тръмп в Съвета за сигурност на ООН

"Величието на Америка се срина точно както глобалната хегемония"

Отбелязвайки, че иранското правителство и хората смятат Ирак за свой приятел, Рухани каза: "Винаги сме подкрепяли иракския народ и законното правителство по различно време и най-добрият пример е подпомагането на иракския народ и правителството по време на терористичните атаки на "Ислямска държава" (ДАЕШ) в страната."

Фуад Хюсеин отбеляза, че работата за задълбочаване на отношенията между двете страни, подготовката на основите за прилагане на подписаните по-рано споразумения от двете страни и подготовката на река Арванд за развитието на търговското сътрудничество между Техеран и Багдад са сред целите на визитата му до Техеран.

Припомняме, че Рохани обяви в сряда "победа" над САЩ, след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли администрацията на Тръмп за възстановяване на санкциите на ООН срещу ислямската република, съобщава АПФ.

"Иранският народ постигна голям политически, правен и дипломатически успех в ООН", коментира Рохани. "Причината за тази победа се крие единствено в подкрепата и съпротивата на хората", каза той. "Величието на Америка се срина точно както глобалната хегемония, която те смятаха, че имат."

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от иранската ядрена сделка, с която Иран бе освободен от санкции в замяна на потвърдени от ООН гаранции, че не иска ядрено оръжие.

Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм" при откриването на парламента

Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм" при откриването на парламента

Рохани призова иранските депутати да "сътрудничат" с правителството му

Откакто нарушиха споразумението, САЩ наложиха вълна след вълна от санкции срещу Иран.

ато отмъщение от май 2019 г., Иран постепенно намали ангажиментите си към ядрения договор от 2015 г., известен официално като Съвместен всеобхватен план за действие JCPOA.

Техеран казва, че отговорът е в съответствие с JCPOA, но Вашингтон твърди, че е нарушено споразумението и поиска връщане на санкциите на ООН срещу Иран в Съвета за сигурност.

САЩ настояваха, че все още са "участник" в JCPOA въпреки изтеглянето са, но това бе отхвърлено на практика от всеки друг член на Съвета за сигурност