Русия изгони холандски кореспондент на всекидневника Volkskrant, вестникът го определя като мистериозно решение, основано на административни нарушения, съобщава "Ройтерс".

Визата на Том Венинк е оттеглена в понеделник и се върна в Холандия в сряда, като руските власти казаха, че той трябва да е извън страната най-рано до 2025 г.

Венинк коментира, че експулсирането му след 6 години в Москва е със заплашителен ефект върху други журналисти, три месеца след като Русия изгони репортерката на БиБиСи Сара Рейнсфорд.

"Забележително е, че дребните нарушения отпреди години сега се изваждат от килера, за да ми отменят визата", каза Венинк, цитиран от Volkskrant в четвъртък.

Руските власти са му казали, че е влязъл в северна провинция без разрешение през януари 2020 г. и не е съобщил местонахождението си в Москва през 2019 г.

Той каза, че наскоро е имал проблеми и с подновяването на акредитацията си за пресата.

Венинк обясни, че не знае причината за експулсирането, "но не виждам причина то да бъде насочено срещу мен лично или срещу медията".

"Това, което е ясно, е, че отношенията между Холандия и Русия са много лоши след свалянето на MH17 през 2014 г.", каза той.

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

Днес се навършват 7 години от трагедията...

Трима руснаци и украинец са съдени задочно в Холандия за полет MH17 на Malaysia Airlines, свален над Източна Украйна по време на пътуване от Амстердам до Куала Лумпур, всички 298 души на борда загинаха.

Главният редактор на Volkskrant Питер Клок каза, че руските власти не са обяснили защо се позовават на старите нарушения, за да изгонят журналиста.

"За нас е загадка защо руското правителство е решило това сега", каза Клок, цитиран от всекидневника.

Холандският външен министър Бен Кнапен изрази съжаление и каза, че е имало разговори в Москва и Хага с руските власти.

"Получихме отговор, че визата на кореспондента не може да бъде удължена по административни причини", каза Кнапен.

Нямаше незабавна реакция от Москва.

Русия през август отрече експулсирането на кореспондентката на БиБиСи Сара Рейнсфорд да е част от репресия или отмъщение срещу Лондон, който отказва акредитация на руски репортер.

БиБиСи осъди решението на Русия да изгони журналист

БиБиСи осъди решението на Русия да изгони журналист

Като директно посегателство срещу свободата на медиите