Заместник-министърът на външните работи на Русия коментира в понеделник, че Съединените щати трябва да охладят страстите, след като Вашингтон предупреди Москва за ядрени оръжия в Украйна, съобщават РИА Новости и АФП.

"Казваме на нашите американски партньори отново и отново, да използвам най-неутралната дума, че трябва, както се казва, да охладят страстите", каза Сергей Рябков.

Вашингтон не трябва да ескалира конфликта и да го "приближава до опасна линия", каза Рябков пред държавната телевизия Първи канал.

Президентът Владимир Путин отправи слабо завоалирана заплаха за използване на ядрено оръжие в реч в сряда, в която обяви мобилизирането на резервисти след украинските успехи.

Русия и САЩ си общували за ядрените оръжия само по спешност

Русия и САЩ си общували за ядрените оръжия само по спешност

Кремъл обясни, че контактът с Вашингтон е "много спорадичен"

Държавният секретар Антъни Блинкън, в интервю, излъчено в неделя, потвърди съобщенията, че САЩ са изпратили частни предупреждения до Русия да избягва ядрена война.

"Бяхме много ясни с руснаците публично, както и насаме, да спрем неконтролираните приказки за ядрени оръжия", каза Блинкън пред CBS News в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН.

"Много е важно Москва да ни чуе и да знае от нас, че последствията биха били ужасяващи", каза Блинкън. "Всяко използване на ядрени оръжия би имало катастрофални последици, разбира се, за страната, която ги използва, но и за много други".

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, каза в отделно интервю в неделя, че Съединените щати са предупредили Русия на "много високо ниво" за "катастрофални последици" от използването на ядрени оръжия.

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори