Заподозряният за участие в терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам иска да бъде екстрадиран във Франция „възможно най-скоро”. Това заяви адвокатът му Свен Мари, цитиран от световни агенции.

Припомняме, миналата седмица белгийските власти заловиха Абдеслам при антитерористични действия в столицата Брюксел. Смята се, че той е един от атентаторите на атаките в Париж през ноември 2015 година, но в последния момент е избягал от мястото на извършените престъпления.

Запитан дали клиентът му е знаел предварително за нападенията на летището и в метрото в Брюксел във вторник, Мари заяви на английски език: „Не знаеше”.

Абдеслам е затворен в силно охраняван затвор в Брюж, северозападно от Брюксел, откакто беше арестуван в петък – точно четири дни преди атаките в белгийската столица.

Най-издирваният човек в Европа се криеше в продължение на четири месеца след атаките в Париж на 13 ноември 2015 година, когато бяха избити 130 души.

Смята се, че той е последният оцелял от терористична клетка от 10 души, които са отговорни за кървавата баня.

Преди няколко дни адвокатът му заяви, че Абдеслам не иска да бъде екстрадиран във Франция.

Но рано тази сутрин пред белгийски съд Мари изтъкна, че Абдеслам си е променил мнението.

Салах Абдеслам ми каза, че желае да бъде прехвърлен във Франция възможно най-скоро. Ще поискам разследващите магистрати да не се противопоставят на екстрадирането му”, добави адвокатът.

Най-важната част от досието е във Франция. Там той трябва да даде обясненията си, поясни Мари.

Днес белгийски съдия трябваше да реши дали задържаният трябва да остане в ареста за още един месец. Франция иска екстрадирането му, където ще му бъдат повдигнати обвинения за тероризъм.

„Гардиън” съобщава, че изслушването е отложено за 7 април. Съдът е приел молба от адвоката на арестувания за отлагане на изслушването.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви миналата седмица, че може да отнеме три месеца до предаването на Абдеслам на френските власти.

Пред Съдебната палата в Брюксел има засилено полицейско и военно присъствие.

Абдеслам не беше докаран в съда.