Стотици палестинци са ранени при сблъсъци с израелската полиция и армия на Западния бряг, Газа и в Йерусалим, съобщава "Таймс оф Израел.

Червеният полумесец на Палестина разкрива за 217 ранени на Западния бряг и в Йерусалим. Седем души са пострадали при стрелба с бойни патрони, 45 - гумени патрони, трима са били блъснати от автомобил, а 162 са пострадали вследствие на използвания от израелските сили сълзотворен газ.

Най-малко 15 палестинци са ранени при сблъсъци в Ивицата Газа. Според здравното министерство на Газа двама са в тежко състояние - единият палестинец е ранен с гумен куршум, а другият с боен.

Втори пореден ден са регистрирани сблъсъци на Западния бряг във връзка с решението на американския лидер Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Сблъсъци в Йерусалим, Газа и на Западния бряг
Обновена

Сблъсъци в Йерусалим, Газа и на Западния бряг

Броят на пострадалите нарасна до най-малко 31 души

Полицията на Израел засили мерките за сигурност заради "деня на гнева". Ситуацията се очаква да бъде още по-напрегната заради петъчните молитви.

Силите за сигурност на еврейската държава използваха сълзотворен газ от брониран автомобил в град Витлеем на Западния бряг. На улицата са разположени въоръжени войници, които използват гумени патрони, за да разпръснат палестинските демонстранти.

Стотици палестинци влязоха в стълкновение с израелската полиция и армия в Хеброн, Витлеем и Рамала след петъчните молитви. Демонстрантите хвърлят камъни по израелските войници, които пък отговарят със сълзотворен газ и гумени патрони.

В Газа хиляди палестинци излязоха на улицата, за да протестират срещу решението на САЩ. 

Демонстрации има и пред джамията "Ал Акса" в Йерусалим, където са се събрали хиляди.

Полицията на еврейската страна увеличи присъствието си в Йерусалим, но няма да ограничава достъпа до религиозните храмове и джамията "Ал Акса", тъй като няма индикации за размирици, информира Ройтерс.

Израелски медии съобщават, че около 1000 полицаи са разположени в Стария град в Йерусалим.

Палестински организации призовават за демонстрации.

Вчера при сблъсъци на Западния бряг и в Ивицата Газа пострадаха най-малко 31 палестинци.

Протести има също в Йордания, Турция, Пакистан, Тунис, Иран и други държави.