Испанската телевизия Telecinco разкри серия от мобилни съобщения, изпратени от бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон до друг сепаратист, в които той заявява, че най-вероятно всичко е приключило за него, информира АФП.

Пучдемон не отрича разкритията. Информацията излиза на фона на призива на испанското правителство към каталунския парламент да избере друг кандидат за лидер на региона.

Пучдемон е единственият кандидат за лидер на Каталуния

Пучдемон е единственият кандидат за лидер на Каталуния

Председателят на каталунския парламент отложи заседание за избиране на лидер

Бившият лидер на Каталуния живее в изгнание в Белгия и ако се върне в Испания, го грози арест.

Екип на Telecinco заснел телефона на Тони Комин, бивш каталунски министър, който като Пучдемон е в изгнание в Белгия след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от Испания, докато е четял изпратените от сепаратиския лидер съобщения.

Това се е случило във вторник вечерта, няколко часа след като председателят на каталунския парламент отложи вот за преизбиране на Пучдемон за каталунски лидер.

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния

За да бъде избран за лидер от парламента

Съобщенията са изпратени по приложението Signal. В тях Пучдемон отбелязва, че всичко е свършило за него и е бил "пожертван" от колегите си. Той допълва, че това е част от "плана" на Мадрид. Каталунският политик намеква, че испанското правителство може да се съгласи да освободи останалите сепаратистки лидери от затвора в Испания в замяна оттеглянето му.

Пучдемон използва "Туитър", за да коментира изтеклата информация. Той не отрече достоверността на информацията, но се оплака, че му нарушават личното пространство.

Комин ще съди Telecinco.