Има риск повече хора да загинат от болести, отколкото от бомбардировки в Газа, ако здравната система на анклава не бъде изправена бързо, каза Маргарет Харис, говорител на Световната здравна организация във вторник.

"В крайна сметка ще видим повече хора да умират от болести, отколкото от бомбардировки, ако не успеем да съберем отново тази здравна система", каза Харис, цитирана от "Ройтерс".

Тя описа рухването на болница Ал Шифа в северната част на Газа като "трагедия" и изрази загриженост относно задържането на част от медицинския персонал от израелските сили.

В неделя "Хамас" освободи 17 души, включително 4-годишно момиче с двойно израелско и американско гражданство, с което общият брой на заложниците, освободени от петък, достигна 58, включително чужденци. Израел освободи 39 тийнейджъри палестински затворници в неделя, като общият брой на палестинците, освободени по време на примирието, стана 117.

След като примирието приключи, Нетаняху каза през уикенда, "ще се завърнем с пълна сила, за да постигнем целите си: премахване на "Хамас"; гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше; и разбира се освобождаване на всичките ни заложници".

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Това заяви Марк Регев, високопоставен правителствен съветник