Телата на тримата руски журналисти, които бяха убити в ЦАР, пристигнаха в Москва малко след полунощ със самолет на Air France, с полет от Париж, съобщи ТАСС.
Преди това тленните останки на Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха превозени от Банги до френската столица.

За смъртта на тримата беше съобщено на 31 юли. Те бяха открити на 23 километра но централноафриканския град Сибю.

Групата беше пристигнала в африканската страна, за да заснеме филм за частната руска армия "Вагнер".

Би Би Си цитира изявление на Марселен Йойо - представител на администрацията в Сибю, според когото тримата са похитени на 30 юни от около 10 мъже с тюрбани, които са говорели на арабски.

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Руски и чужди медии съобщават, че името на компанията е "Вагнер"

Според публикациите на медиите в ЦАР, похитителите не са говорили нито на местния език санго, нито на френски. Появиха се и информации, че тримата руснаци са разбирали езика, на който са говорели нападателите.

Първоначално от руското външно министерство заявиха, че става дума за грабеж.

Централноафриканското онлайн издание "Corbeau News Centrafrique" обаче посочва, че убийството е било планирано и целенасочено, като се позовава на независими източник.

Сайтът "Palmarescentrafrique" твърди, че убийството е извършено от ислямистката групировка "Селека". Впоследствие представител на групировката опроверга това твърдение, като посочи, че в района няма нейни хора и че там действа армията на страната.

Френският "Le Monde" отбелязва, че присъствието на руските наемници от армията "Вагнер" в ЦАР отдавна не тайна и че дейността им не се ограничава с обучението и охраната на централноафриканските военни.

Според френския вестник, "Вагнер" има интереси в минния отрасъл и е реалният собственик на добивната компания "Lobaye Invest".

"Lobaye Invest" е дъщерна на руската компания "М-Инвест", основана от "готвача на Путин" Евгений Пригожин в Санкт Петербург.

В средата на юли онлайн изданието "Africa Intelligence" съобщи, че с местните власти да стопанисва златните мини "Ндасим".

Същевременно се появиха и информации, че тримата убити журналисти са смятали да снимат точно тази мина във филма си за "Вагнер".

Руският опозиционер Михаил Ходорковски написа във "Фейсбук", че журналистите са сътрудничели в разследващия му проект с история, озаглавена "Руските наемници".

Андрей Конякин, главен редактор на Центъра за управление на разследвания на Ходорковски, заяви, че репортерите са се опитали да разкрият информация за частна руска компания в областта на сигурността, която е действала в африканската страна, както и за интересите на Русия там.