Двама атентатори-самоубийци, извършили терористичните атаки в Коломбо, са посещавали Индия няколко пъти, включително малко преди атаките на 21 април, съобщава порталът Latestly, позовавайки на източници в индийските тайни служби, цитиран от ТАСС.

Според тази информация, Мохамед Мубарак Азан, един от атентаторите-самоубийци, два пъти е посещавал Индия през 2017 г. А малко преди бомбените атентати, той посещава Индия заедно с друг терорист, Захран Хашим. Според източници в спецслужбите, Азан се е самовзривил в една от католическите църкви, а Хашим в хотел "Шангри-Ла".

The Sunday Telegraph, позовавайки се на източници от сферата за сигурност, съобщава, че ислямистки бойци планират да започнат нападения на курорти в Азия и Африка, въз основа на модела на терористични атаки в Шри Ланка. Най-уязвими са курортите в Индия, Малдивите, Кения и Танзания.

Експерти очакват нови атентати в Шри Ланка

Експерти очакват нови атентати в Шри Ланка

Ислямска държава е във възход

Християните в Шри Ланка се молят по домовете си, седмица след поредицата терористични атентати. Архиепископ на Коломбо кардинал Малкълм Ранджит проведе телевизионна маса, на която присъстваха президентът Майтрипала Сирисена и премиерът Ранил Уикремесингхе, съобщава БиБиСи.

Архиепископът нарече атаките срещу църкви и хотели "обида за човечеството" в служба, излъчена от параклиса в неговата резиденция. Неделните църковни служби бяха отменени след атаките на Великден.

"Днес по време на тази литургия ние обръщаме внимание на трагедията от миналата неделя и се опитваме да я разберем. Ние се молим в тази страна да има мир и съвместно съществуване и да се разбираме без разделение", коментира кардинал Ранджит.

В Шри Ланка забраниха ислямистки организации

В Шри Ланка забраниха ислямистки организации

Рестриктивната забрана е издадена от президента

В същото време, полицейските източници съобщават, че бащата и двамата братя на Захран Хашим - радикалния проповедник, заподозрян в ръководенето на атаките - са убитиБратя Зайни и Рилуан и техният баща Мохамед Хашим са идентифицирани като трима от 15-те души, загинали по време на операцията в Сентамаруту, близо до родния град на Хашим.

По-рано президентът Сирисена заяви, че самият лидер е убит при атаката в хотел "Шангри-Ла" миналата неделя.

Докато църквите в Шри Ланка бяха празни, десетки хора се събраха на обществена служба извън светилището на Свети Антоний в Коломбо, на мястото на един от най-смъртоносните атентати. Там будистките монаси се присъединиха към католическите свещеници за молитви в знак на солидарност с християнската общност.

Военните все още издирват екстремисти, свързани с нападението.

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Терористи се самовзривяват в двор на къща с жени и деца